Izrael izveo vazdušni napad na Siriju, dva vojnika poginula!
Foto: Profimedia

zbog hemijskog oružja?

Izrael izveo vazdušni napad na Siriju, dva vojnika poginula!

Vojska je takođe navela da se napad dogodio rano jutros i da je pogođeno postrojenje kraj zapadnog grada Masajafa, blizu obale Sredozemnog mora

Objavljeno:

Sirijska vojska je saopštila da su u izraelskom vazdušnom udaru na vojnu poziciju u zapadnoj Siriji ubijena dva vojnika i da je pričinjena materijalna šteta.

Vojska je takođe navela da se napad dogodio rano jutros i da je pogođeno postrojenje kraj zapadnog grada Masajafa, blizu obale Sredozemnog mora.

Izraelski ratni avioni su ispalili nekoliko raketa dok su bili u libanskom vazdušnom prostoru, dodaje se u saopštenju u kome se upozorava na "opasne posledice takvih neprijateljskih akata na bezbednost i stabilnost regiona".

Izrael se uglavnom držao po strani sirijskog građanskog rata ali je izveo više vazduših udara na konvoje oružja iz Sirije namenjene libanskom Hezbolahu s kojim je u leto 2006. godine ratovao više od mesec dana.

Hezbolah se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Gađan naučni centar?

Strani mediji javljaju da je navodno gađan Naučni centar za istraživanje kraj grada Masajafa, blizu Hame u centralnom delu te zemlje, povezan s razvojem hemijskog oružja.

Vojni analitičar i komentator izraelskog novinskog sajta Ynet Ron Ben Jišaj izjavio je da napadnuti centar razvija projektile koristeći znanje Severne Koreje i Irana i da takodje razvija oružje kojim se snabdebva Hezbolah.

On takođe kaže da je centar potencijalno mesto koje merka Iran da osnuje proizvodnju preciznih raketa. Izrael je nedavno upozorio na takvu opasnost i saopštio da to neće tolerisati.

Članovi sirijske opozicije su rekli da su četiri izraelska ratna aviona učestvovala u udaru, a libanski mediji izveštavaju o prisustvu izraelskog aviona u libanskom vazdušnom prostoru, mada je nejasno da li je to povezano s napadom ili velikom vojnom vežbom koja je u utorak počela na severu Izraela.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.