KIM TESTIRAO SUPERBOMBU: Izazvala je zemljotres od 6,3 stepena, vrhovna komanda SAD najavila HITNE PROTIVMERE!
Foto: Reuter/Pixabay

svet Na korak od velikog rata

KIM TESTIRAO SUPERBOMBU: Izazvala je zemljotres od 6,3 stepena, vrhovna komanda SAD najavila HITNE PROTIVMERE!

Planeta strahuje da je Kim Džong-un upravo testirao najrazornije oružje poznato čovečanstvu, a strahuje se i od reakcije SAD i Južne Koreje

Objavljeno: 07:25h

Jutros rano po našem vremenu u blizini poznate lokacije za nuklearne testove u Severnoj Koreji aparati su zabeležili zemljotres jačine 6,3 stepena, na dubini od 0 kilometara.

Juče je Kim Džong-un, vođa Severne Koreje, ponovo osvanuo na naslovnim stranama svetskih medija, pošto je obišao svoje postrojenje za nuklearna istraživanja, posle čega je izdato saopštenje da je država napravila najmoćniji eksplozivni uređaj dosad, vrlo moguće hidrogensku bombu.

Južnokorejski mediji su hitno izvestili o zemljotresu u blizini lokacije Pungje-ri, i objavili da je verovatno reč o 6. i dosad najjačem testu nuklearnog oružja.

- Danas oko 12.35 očitan je veštački zemljotres. Trenutno ispitujemo da li je reč o nuklearnom testu - bila je prva reakcija korejskog generalštaba, odmah posle potresa.

Potres, odnosno eksploziju, potvrdili su i američki i kineski naučnici i zvaničnici.

Pentagon i američka Vrhovna komanda najavili su "krizne protivmere", pretpostavljajući da je Severna Koreja najverovatnije izvršila 6. nuklearni test.

Južna Koreja je stavila svoju vojsku u stanje najviše uzbune, i tesno sarađuje sa Amerikancima po ovom pitanju.

Predsednik Južne Koreje Mun Je-in već je sazvao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ranije u toku jučerašnjeg dana zvanična severnokorejska agencija (KCNA) je izvestila da je Institut za nuklearno oružje razvio "napredniju nuklearku", koja može da se instalira na interkontinentalni balistički projektil.

Novo oružje, navodno hidrogenska bomba, ne samo da može da izazove "enormno uništenje", nego stvara i "moćan elektromagnetni talas".

Južnokorejska obaveštajna služba izvestila je još u ponedeljak da Severna Koreja priprema 6. nuklearni test u Pungje-riju. Severna Koreja je pre ovoga izvršila 5 testova nuklearnog naoružanja - 2006., 2009., 2013. i u januaru i septembru 2016. godine. Pre tačno godinu dana tvrdili su da su uspešno detonirali malu nuklearnu bojevu glavu.

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.