EKSPRESNA REAKCIJA SUDA: Podignuta optužnica napadačima iz Barselone, ovo su dela koja im se stavljaju na teret!
Foto: EPA

brzinski

EKSPRESNA REAKCIJA SUDA: Podignuta optužnica napadačima iz Barselone, ovo su dela koja im se stavljaju na teret!

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su deo terorističke ćelije, dovedeni su pred sudom u Madridu

Objavljeno:

Četvorica osumnjičenih za napade u Kataloniji, u kojima je 15 osoba ubijeno, a više od 100 ranjeno, optužena su danas za ubistvo povezano s terorizmom i druga krivična dela, izjavio je pravosudni izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Oni su optuženi za pripadanje terorističkoj organizaciji, ubistvo povezano sa terorizmom i posedovanje eksploziva, naveo je izvor, prenosi AFP.

Kako je ranije prenela francuska agencija, pozivajući se na izvore iz pravosudnih organa, jedan od uhapšenih i osumnjičenih za teroristički napad u Barseloni priznao je danas da je planiran "mnogo veći napad".

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su deo terorističke ćelije, dovedeni su pred sudom u Madridu zbog sumnje da su umešani u planiranje ili izvođenje dva napada u Kataloniji.

Pred sudom su se pojavili Dris Ukabir, Muhamed Ala, Salh el Karib i Muhamed Huli Kemal.

Trojica su uhapšena 17. i 18. avgusta u gradu Ripolu na severu Katalonije, a četvrti u Alkanaru, gde je u eksploziji u jednoj kući, u kojoj su, kako se kasnije ispostavilo, ekstremisti planirali napade i pravili bombe, poginuo marokanski imam, Abdelbaki Es Sati, za koga se veruje da je radikalizovao mlade koji su počinili terorističke napade u Španiji.

Španska policija je u ponedeljak potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barseloni, a reč je o 22-godišnjem Marokancu Junesu Abujakubu.

Ostali osumnjičeni, za koje se verovalo da su deo 12-člane ćelije, uhapšeni su, ubijeni od strane policije ili su stradali u eksploziji koja se dogodila dan pre napada kombijem u četvrtak.

Imam bio podstrekač

Dvojica od četvorice osumnjičenih za koje se smatra da su članovi islamističke grupe koja stoji iza napada u Barseloni izjavili su na sudu da je lokalni imam Abdelbaki es-Sati bio podstrekač u zaveri da se izvrši napad, izjavio je izvor blizak sudu u Madridu.

Es-Sati je bivši imam u gradu Ripoli, odakle je i većina članova terorističke ćelije koja je organizovala napad u Barseloni u četvrtak.

Imam koji stoji iza napada u Barseloni poginuo je u eksploziji u kući, dok je, veče pre nego što je napad izvršen, grupa pripremala eksploziv za napad većih razmera.

(Espreso.co.rs / Agencije / Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.