SKANDAL SA KONTAMINIRANIM JAJIMA SE ŠIRI! I Italija na listi ugroženih zemalja
Foto: AP

zaraza

SKANDAL SA KONTAMINIRANIM JAJIMA SE ŠIRI! I Italija na listi ugroženih zemalja

Italijanska poljoprivredna asocijacija Koldireti pozvala je vladu da objavi listu proizvoda izloženih riziku, kako bi se sprečila masovna panika kod potrošača

Objavljeno:

Dva od 114 uzoraka jaja testiranih u Italiji pokazala su prisustvo insekticida fipronil u njima, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Rimu, čime je Italija postala najnovija na listi zemalja širom Evrope koje su zahvaćene skandalom sa kontaminiranim jajima.

Ministarstvo nije preciziralo u kojim oblastima zemlje su u jajima pronađeni tragovi insekticida, prenosi agencija Frans pres. Uzorci su uzimani podjednako od domaćih i od uvoznih jaja, ili hrane koja sadrži jaja.

Fipronil se obično koristi za otklanjanje buva, vašaka i krpelja kod životinja, a Evropska unija je zabranila njegovu upotrebu kod životinja koje se nalaze u lancu prehrambene industrije.

Prisustvo insekticida u jajima otkriveno je u 17 evropskih zemalja od kada je početkom avgusta izbio ovaj skandal, a pronađen je čak i u jajina na vrlo udaljenim destinacijama, poput Hong Konga.

Milioni jaja su povučena sa polica supermarketa i na desetine živinarskih farmi su zatvorene, a Evropska komisija će u septembru održati krizni sastanak ovim povodom.

foto: Profimedia

Italijanska poljoprivredna asocijacija Koldireti pozvala je vladu da objavi listu proizvoda izloženih riziku, kako bi se sprečila masovna panika kod potrošača.

Ovo udruženje je saopštilo da Italijani pojedu u proseku 215 jaja po osobi godišnje, i da je veliki deo - oko 610.000 kilograma - između januara i maja ove godine dobijen iz Holandije, jedne od zemalja koja je u centru ovog skandala.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.