PROJEKAT DUMBO: Vikiliks objavio dokumenta o programu kojim CIA kontroliše kamere i mikrofone računara!
Foto: WikiLeaks

svi su ugroženi

PROJEKAT DUMBO: Vikiliks objavio dokumenta o programu kojim CIA kontroliše kamere i mikrofone računara!

Vikiliks navodi da brisanjem ili manipulisanjem snimaka operater može da stvori lažne - ili obriše prave - dokaze o njihovom upadu na uređaj

Objavljeno: 13:04h

Detalji CIA Dumbo projekta, sistema kojim se manipuliše uređaji kao što su web kamere i mikrofoni na Windows sistemima, objavljeni su od strane Vikiliksa.

Prema dokumentima koja su objavljena, program takođe može da pokvari video snimke. Ovo je nova serija dokumenata koja je deo Vault 7 serije Vikiliksa, koja potvrđuju hakerske sposobnosti CIA.

Prema WikiLeaksu, ova tehnologija je namenjena upotrebi tamo gde bi korišćenje specijalnog odseka u CIA-inom centru za sajber-inteligenciju moglo biti ugroženo.

Dumbo može da identifikuje, kontroliše i manipuliše sistemima za praćenje i otkrivanje na odeđenom Windows računaru, navodi se u dokumentima.

Prve dokumente o Dumbo sistemu Vikiliks je objavio 25. juna 2012. godine.

foto: WikiLeaks

U dokumento u pregledu isporuke alatki piše da nove kapacitete sistema traži specijalna grana CIA, kako bi se "obezbedila od kućnih bezbednosnih sistema, koji bi mogli da otkriju agente ili spreče operacije"

Kako je navedeno u dokumentima program mora da se pokrene direktno sa USB, a sistem za paljenje mora biti povezan sa Dumbo mašinom kako bi radio.

Za održavanje evidencije i kako bi se pokrenuo Dumbo neophodno je da tokom cele operacije budu povezani. Ulazima za zapisivanje takođe prethodi označavanje zaglavlja kako bi se znalo da li je unos dobar, loš ili jednostavno informativan. Sledi prikazivanje izvoda izveštaja.

Dumbo identifikuje uređaje kao što su web kamere i mikrofoni, bilo da su lokalni ili povezani preko Bluetooth i WiFi, ali i preko same mreže, i može da blokira sve procese povezane sa uređajima, uključujući snimanje i nadzor.

foto: WikiLeaks

Uputstvo za upotrebu iz 2015. godine navodi sposobnost Dumba da isključi mikrofon, onesposobi sve mrežne adaptere i suspenduje snimanje kamere. Program obaveštava operatera o svim fajlovima na kojima su procesi bili aktivno "ispisivani" kako bi mogli selektivno da se onesposobe ili obrišu.

Vikiliks navodi da brisanjem ili manipulisanjem snimaka operater može da stvori lažne - ili obriše prave - dokaze o njihovom upadu na uređaj.

Dokumenta navode da Dumbo radi na 32 bitnom Windows XP, Windows Vista i novijim verzijama operativnog sistema, ali da ne radi za 64 bitni Windows XP i verzije Windows-a pre XP.

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.