TENZIJE SE NE SMIRUJU: Moskva planira da protera 30 američkih diplomata!
Foto: AP

prinuđeni da odgovore

TENZIJE SE NE SMIRUJU: Moskva planira da protera 30 američkih diplomata!

Moskva je saopštila i da ne želi da uvede ovakve mere, ali da ne može da ostavi bez odgovora neprijateljski akt Vašingtona

Objavljeno:

Moskva planira da protera oko 30 američkih diplomata i da zapleni nekoliko objekata u vlasništvu SAD u Rusiji, piše list "Izvestija", pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako list navodi, na ovakve mere rusku stranu je naterala odluka Vašingtona da ne vrati imovinu ruske ambasade u Vašingtonu koja je zaplenjena u decembru 2016. godine, prenosi Interfaks.

Ovo pitanje ostalo je nerešeno i nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa u Hamburgu, navodi se u članku.

TRAMP SE VEĆ PREDOMISLIO: To što sam pričao sa Putinom - NEĆE SE DESITI!

"Izvestija" pišu da je, nakon održanih razgovora dvojice lidera na marginama samita G20, gde je o temi diplomatske imovine takođe bilo govora, postalo jasno da SAD nisu saopštile da imaju plan za rešavanje krize.

foto: Fonetap

U tim uslovima, navode izvori lista, Rusija je prinuđena da odgovori recipročno, odnosno da protera 30 službenika američke diplomatske misije i uvede recipročne sankcije prema američkoj imovini u Rusiji.

Moskva je saopštila i da ne želi da uvede ovakve mere, ali da ne može da ostavi bez odgovora neprijateljski akt Vašingtona.

foto: EPA/Yuri Kochetkov

- Postoji preliminarni dogovor o održavanju sastanka u Sankt Peterburgu sa zamenikom državnog sekretara SAD Tomasom Šenonom. Ako ni tada ne dođe do kompromisa, moraćemo da se odlučimo na ovakve mere - prokomentarisao je za "Izvestija" predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Administracija bivšeg predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, ukljucujući GRU i FSB, zbog navodnog "mešanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji".

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. "seoskim vikendicama", stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i ambasade u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina. Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao "persona non grata".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.