DA LI JE MRTAV? Za njegovu glavu se traži 25 miliona dolara, a od vođe Islamista ni traga!
Foto: Profimedia

navodno ubijen

DA LI JE MRTAV? Za njegovu glavu se traži 25 miliona dolara, a od vođe Islamista ni traga!

Bagdadi je privukao pažnju celog sveta kad se 2015. pojavio u snimku u kojem je zapretio da će dići pobunu u Saudijskoj Arabiji i napasti Izrael

Objavljeno:

U januaru su mediji objavili da je vođa ISIS-a i samoproglašeni kalif Islamske države navodno teško ranjen u vazdušnim napadima na severu Iraka. Prošli mesec se ipak pojavila vest da je ubijen. Službenih potvrda i dalje nema, a on se ionako jedva pojavljivao u javnosti.

Tri godine je prošlo od kad se u javnosti prvi put pojavila jasna slika vođe takozvane Islamske države (ID) Abu Bakr al-Baghdadija koji je govorio u džamiji u Mosulu. U tom trenutku IS je kontrolisao regiju veličine Ujedinjenog Kraljevstva, što se od tada promenilo globalnom borbom protiv terorista koji su zadnje tri godine počinili krvave napade i u evropskim metropolama.

OVO MENJA SVE: Severna Koreja uspešno lansirala RAKETU KOJA MOŽE DA POGODI AMERIKU!

Bagdadijeva glava procenjena je na 25 miliona dolara. Toliko su u 2016. godini, naime, Sjedinjene Države ponudile kao nagradu za informacije o čelniku Islamske države Abu Bakru al-Baghdadiju, u nadi da će dobiti informacije koje će pomoći u tome da se odredi gde je, da se uhapsi ili osudi.

Tri godine od snimka koji je obišao svet IS je izgubio mnoga područja, ali gde je zapravo Abu Bakru al-Baghdadi? U januaru su mediji objavili da je vođa ISIS-a i samoproglašeni kalif Islamske države navodno teško ranjen u vazdušnim napadima na severu Iraka.

Prošli mesec se pak pojavljuje vest da je navodno ubijen. Ruski ministar obrane tada je objavio "da se veruje da je vođa terorističke organizacije ISIS poginuo u vazdušnom napadu u Raki u Siriji, ali se čeka službena potvrda".

Treći glavni grad

Hasan Hasan za "BBC" piše da se Bagdadi možda skriva u nečemu što se može nazvati "Trećim glavnim gradom IS-a", koji se sastoji najviše od iračkog al-Kuaima i sirijskog Albu Kamala, kojima džihadisti većinski vladaju.

Ali nakon brojnih nepotvrđenih navoda, nemoguće je znati gde se nalazi, je li uopšte u prostoru kojim vlada IS ili je zaista već poginuo pod vazdušnim udarima.

foto: AP

Bagdadi je privukao pažnju celog sveta kad se 2015. pojavio u snimku u kojem je zapretio da će dići pobunu u Saudijskoj Arabiji i napasti Izrael. Poruka je objavljena u trenutku kada je ISIS trpeo velike poraze u Siriji i Iraku. Trajao je 24 minuta, a u njemu Bagdadi kritikuje veliku koaliciju 34 države koju je 2015. osnovala Saudijska Arabija u cilju borbe protiv terorizma.

Bagdadi je odrastao u religioznoj porodici, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003. godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima.

Amerikanci su ga ulovili, ali i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom. Njegovim borcima sledi neizbežan poraz u opkoljenim prestolnicama "kalifata", Mosulu u Iraku i Raki u Siriji, a zvnaičnici tvrde kako se al-Bagdadi kloni oba grada te se skriva negde u hiljadama kilometara velikoj pustinji između njih.

(Espreso.co.rs / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.