Tajne Kim Džong Un-ove lične kasice prasice: Odakle Severnoj Koreji sav taj lukzuz?
Foto: Beta

zemlja pod sankijama, a luksuz na sve strane

Tajne Kim Džong Un-ove lične kasice prasice: Odakle Severnoj Koreji sav taj lukzuz?

Kako država koja je prošle godine u martu objavila svojim građanima da bi mogla da nastupi opšta glad i siromaštvo može da priušti sve ovo?

Objavljeno:

Kad najmisteriozniji vođa sveta stigne na paradu, on izlazi iz Mercedes Benz limuzine na crveni tepih.

Kraljev sin je krunisan: Ovo je novi princ najjače arapske zemlje!

Ali ko je prodao novi, skupoceni auto vođi Severne Koreje?

Uprkos međunarodnim sankcijama, Kim Džong Un nastavlja da uživa u bogatstvu, i navodno je nedavno kupio belu jahtu, pića, i čak i opremu neophondu da se napravi luksuzni skijaški centar.

Severna Koreja je kupila luksuzna dobra u vrednosti od 645.8 milliona dolara 2012. godine, po izveštaju Ujedinjenih Nacija iz 2014. Ovo znači da, ako bi zanemarili Kinu, koja je najveći poslovni partner Severne Koreje, vidimo da ova zemlja troši više na luksuzna dobra nego na uvoz iz zemalja celog sveta, prema podacima UN-a koje je obradio Opservatorijum Ekonomske Kompleksnosti 'Media Lab' krila univerziteta MIT.

foto: Observatory of Economic Complexity

Kako država koja je prošle godine u martu objavila svojim građanima da bi mogla da nastupi opšta glad i siromaštvo može da priušti sve to?

Eksperti kažu da su takve kupovine urađene pomoću Kimovog ličnog računa, parama stečenim nezakonitim delovanjem državne uprave. Naime, Severna Koreja je optužena za zločine poput hakovanja banki, prodaje oružija, prodaje droge, krivotvorenje novčanica, pa čak i trafikinga ugroženih vrsta -- što su sve operacije za koje se veruje da su vredne stotina miliona dolara.

Taj novac takođe doprinosi nuklearnom programu zemlje, koji je neophodan da bi svaki pokušaj SAD-a da se utiče na promenu režima u zemlji mogao biti odbijen, kažu eksperti. Oni su, kako smatraju mnogi svetski državnici, ovim programom, nuklearnim testiranjima i nedozvoljenim transakcijama, prekršili međunarodni zakon.

- Oni će prodati bilo šta bilo kome dokle god on to plati - kaže Antoni Rudžerio, bivši zamenik direktora državne blagajne SAD.

Nemoguće je pratiti ove račune pojedinačno, jer su verovatno skriveni. Po nekim istraživanjima, Severna Koreja godišnje prima negde između 500 miliona do milijardu dolara od svoje nezakonite zarade.

Taj novac, uz regularnu trgovinu sa Kinom, im omogućava da nastave nuklearno razvijanje i da uživaju u luksuzu dok su pod sankcijama, kako kažu analitičari sa kojima je CNN razgovarao.

- Sve se na kraju svodi na Kinu - tvrdi on - Na kraju će biti neophodno prikupljati podatke iz kineskih banki i kompanija koje saučestvuju u njihovom izbegavanju sankcija.

(Espreso.co.rs / CNN.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.