AKO NAĐETE DVA POSLA...
Evo koliko dostavljač hrane zarađuje u Parizu: Mladić progovorio o poslu koji mnogi opisuju kao "MODERNO ROPSTVO"
Njihov posao, iako dobro plaćen kada se radi punom snagom, mnogi opisuju kao "moderno ropstvo".
Pariz poslednjih godina ima novu radnu vojsku. To su mladi dostavljači hrane na skuterima i biciklima koji svakog dana jure kroz metropolu - često po kiši, snegu, uz rizik od nezgoda i iscrpljujućih smena. Njihov posao, iako dobro plaćen kada se radi punom snagom, mnogi opisuju kao "moderno ropstvo".
Jedan od njih je Aslan (24), koji kombinuje dva posla: radi kao recepcioner u hotelu, a svako veče seda na skuter i dostavlja hranu za Uber Eats i Deliveroo. Time mesečno zaradi platu između 600 i 2.500 evra, u zavisnosti od toga koliko vozi.
80 evra čiste zarade dnevno
Za dostavljače hrane u Parizu tipičan dan izgleda ovako: od 11 do 15 časova i ponovo od 18 do ponoći, a neretko i do dva ujutru. Najbolji dani donose i do 130 evra prometa, što posle goriva i poreza znači oko 80 evra čiste zarade.
Njihov radni status je specifičan - većina je registrovana kao mikro-preduzetnici, dakle zvanično "samostalni", ali u realnosti potpuno zavisni od algoritama aplikacija koje im određuju narudžbine, rutu i naknade.
Život između dve ture na skuteru
Aslan živi kod roditelja i tako nema trošak kirije, ali zato ima druge redovne izdatke:
- 45 evra mesečno za osiguranje skutera
- oko 70 evra nedeljno za gorivo
- 50 evra za namirnice
- 40 evra za brzu hranu, jer najčešće jede "u hodu"
Tu su i sitna zadovoljstva - druženja sa prijateljima, tri puta nedeljno. Za to izdvajaju oko 60 evra.
- Moramo negde da se izduvamo - kažu dostavljači.
"Moderno ropstvo" sa dobrim primanjima
Iako je zarada primamljiva, posledice posla dostavljača hrane su ozbiljne. Rad u svim vremenskim uslovima, preduge smene, stalna opasnost od udesa, kao i fizička iscrpljenost dovode mnoge do ivice sagorevanja.
- To jeste moderno ropstvo, samo dobro plaćeno - kaže jedan od pariskih dostavljača. Mnogi priznaju da ne prijavljuju sav prihod, jer bi, kako navode, "porezi pojeli pola zarade".
Najugroženiji su radnici migrantskog porekla - mladići iz Bangladeša, Malija, Maroka i Obale Slonovače, koji nemaju drugi izbor i rade deset i više sati dnevno, svih sedam dana u nedelji.
Dobre strane posla dostavljača hrane
Posao nosi i neke dobre strane. Dostavljači često kažu da zahvaljujući skuteru "prolaze kroz Pariz kao niko drugi". Znaju sve prolaze, sporedne ulice, skrivena mesta i male restorane koji rade do kasno u noć.
Mnogi, poput Aslana, maštaju da jednog dana otvore sopstvenu "dark kitchen" - kuhinju namenjenu isključivo dostavi i da budu nezavisni.
Dva posla za pristojan život
Kako je tržište postalo prezasićeno dostavljačima, mnogi uzimaju dodatne poslove. Aslan, na primer, preko dana radi kao recepcioner za 1.426 evra neto mesečno, a uveče i vikendom vozi dostavu. Kada spoji oba posla, mesečno može da zaradi i do 2.700 evra neto.
Ipak, priznaje da je prvi put počeo da štedi tek pre nekoliko meseci.
- Previše sam putovao, trošio, živeo brzo. Sada želim da odložim nešto sa strane. Možda jednog dana otvorim svoju malu kuhinju.
Bonus video:
(Espreso/ Blic/ Le Monde/ Prenela: T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!





