DA LI BISTE ŽIVELI TAMO? 20 bizarnih činjenica o Severnoj Koreji! (FOTO)

TOTALITARNA UTOPIJA

DA LI BISTE ŽIVELI TAMO? 20 bizarnih činjenica o Severnoj Koreji! (FOTO)

Severna Koreja mnogima je velika nepoznanica - pa i samim stanovnicima ove zemlje! Zakoračite u svet bizarnosti koji se krije iza kulture ove azijske zemlje i saznajte detalje koje malo ko zna
Objavljeno: 20:58h

Jedna stvar oko Severne Koreje svima je poznata: oni kao da su potpuno odsečeni od ostatka sveta! Za to su zaslužni vladari ove zemlje, sprovodeći strogi režim koji svojim stanovnicima uskraćuje prava apsolutne slobode, dok je ostatak sveta uskraćen za većinu informacija o kulturi i običajima koji se upražnjavaju u komunističkoj zemlji sa dalekog istoka. Predstavljamo vam listu, često bizarnih i kontradiktornih činjenica, koje sigurno niste znali o Severnoj Koreji! 1. DRUGAČIJI KALENDAR Severnokorejci zvanično "računaju vreme" tek od rođenja kultnog vođe Kim Il-Sunga. Dakle, kod njih nije 2015, već zapravo 103. godina.

2. IMAJU SVOG GODZILU Nakon što je odgledao "Godzilu", bivši vođa nacije Kim Džong-Il naredio je filmskim radnicima iz ove zemlje da pod hitno naprave svoju verziju. Tako je nastao "Pulgasari".
3. KIM DŽONG-IL JE OBOŽAVAO KONJAK Bivši vođa pio je ovo prefinjeno piće u vrednosti od oko 760 hiljada dolara na godišnjem nivou. To se zove kapacitet.
4. MARIHUANA JE LEGALNA Za zemlju koju bije glas da je preterano stroga, ovo je zaista iznenađujuće.
5. STOPA PISMENOSTI JE 100% Ukoliko je tačan, ovo je zaista impresivan podatak! Primera radi, prosečna stopa pismenosti u svetu iznosi oko 84 odsto (u takozvanim "zapadnim zemljama" je preko 90%).
6. IZBORI ZAPRAVO POSTOJE U nastojanju da se stekne demokratski imidž, Severna Koreja uvela je izbore, koji se održavaju svakih pet godina. Nažalost, trenutno je moguće izabrati samo jednu opciju.
7. POSTOJE ZABAVNI PARKOVI Samo ih je tri, ali "Polja narodnog zadovoljstva", kako ih tamo zovu, sigurno su omiljeno mesto sadašnjeg vođe: Kim Džong-Una.
8. NE POSTOJE SEMAFORI Tačnije, samo ih je nekoliko... i uglavnom ne rade. Umesto njih, pravilan saobraćaj reguliše saobraćajna policija.
9. TELO KULTNOG VOĐE KIM DŽONG-ILA JE MUZEJSKA ATRAKCIJA Kada je bivši vođa umro, telo mu je posebnim postupkom očuvano od truljenja, te postavljeno u stakleni sanduk. Danas je ovo najpopularnija turistička atrakcija.
10. IMAJU NAJVEĆI STADION NA SVETU Nacionalni stadion Severne Koreje navodno može da primi preko 150 hiljada ljudi.
11. KOŠARKA SE IGRA PO POSEBNIM PRAVILIMA Za razliku od celog sveta, kod severnokorejaca postoji i šut za četiri poena (kada šut za tri uđe bez dodirivanja obruča), dok se promašena slobodna bacanja "nagrađuju" oduzimanjem poena.
12. KAZNA SE PRENOSI S KOLENA NA KOLENO Ukoliko je vaš predak nešto zgrešio i za to bio kažnjen pred sudom, sva je prilika da će ista sudbina sačekati i vas... kao i vaše dete. Ovaj proces naziva se "Tri generacije kazne".
13. GRAĐANIN SEVERNE KOREJE JE I JEDAN AMERIKANAC Džozef Dreznok zatražio je azil nakon Korejskog rata. Kako sam kaže, jedino se u S. Koreji oseća kao kod svoje kuće.
14. HARMONIKA JE NAJPOPULARNIJI INSTRUMENT Da, tako je, najpopularnije javne ličnosti su zapravo harmonikaši.
15. POSTOJE ČAK TRI TV KANALA Prvi kanal emituje se samo u večernjim časovima i uglavnom prikazuje vesti, dok su druga dva takozvani "vikend kanali", zabavnog tipa. Možete misliti.
16. USTAV JE ZAPRAVO DOBAR Iako je bije glas da je tiranska, komunistička zemlja, Severna Koreja u svom ustavu zastupa prava demokratije, slobode izražavanja i vera. Pitanje je: da li ga je iko od vođa uopšte pročitao?
17. STUDIRANJE JE BESPLATNO... OTPRILIKE Osim nastavnika, studenti su dužni da plaćaju za svaku stolicu, sto, gorivo za transport i sve drugo što svakodnevno koriste.
18. NAJBOLJI REŽISER JE KIDNAPOVAN Šin Sang-Ok bio je jedan od najuspešnijih producenata i režisera u Južnoj Koreji, dok ga komšijske službe, sa sve familijom, nisu otele da bi kod njih pravio filmove.
19. LJUDSKI IZMET SE KORISTI KAO ĐUBRIVO U nedostatku prirodnih resursa, vlada S. Koreje uvela je pravilo po kojem su svi građani dužni da svoj izmet doniraju u poljoprivredne svrhe.
20. POLOVINA STANOVNIŠTVA ŽIVI NA IVICI BEDE Radi se o ekstremnom siromaštvu, koje podrazumeva nemaštinu osnovnih životnih sredstava, kao što su sklonište, odeća, hrana i voda.
(Fotografije: lolwot) (Espreso.co.rs / Lolwot)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.