BURA NA BLISKOM ISTOKU! Prekidaju diplomatske veze sa JEDNOM ZEMLJOM jer podržava terorizam?!
Foto: Fonet, Ilustracija

da li su pravedno optuženi!?

BURA NA BLISKOM ISTOKU! Prekidaju diplomatske veze sa JEDNOM ZEMLJOM jer podržava terorizam?!

Katar je više puta odbacio optužbe da finansira ekstremističke grupe

Objavljeno: 09:50h

Četiri arapske zemlje prekinule su jutros diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa s Iranom, a američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv islamskih ekstremista.

TRAMP SE ZAREKAO: Ovaj bezočan pokolj mora da prestane! Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara, kao i da će proterati katarske diplomate sa svoje teritorije. Takođe su najavile i da će obustaviti vazduhoplovni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva. Saudijska Arabija takodje je saopštila da će katarski vojnici biti povučeni iz rata u Jemenu. Katar, zemlja bogata gasom i u kojoj je smeštena velika vojna baza SAD, nije reagovao na prekid diplomatskih odnosa. Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Ruhanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima. Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti. Saudijska Arabija je saopštila da je prekinula diplomatske odnose zbog podrške Katara "različitim terorističkim i sektaškim grupama čiji je cilj destabilizacija regiona", uključujući Muslimansko bratstvo, Al Kaidu i Islamsku državu. Egipat je optužio Katar da zauzima "antagonistički pristup" prema Egiptu i da su propali svi pokušaji da prestane da podržava terorističke grupe.

Bahrein je okrivio Katar za podršku oružanim terorističkim aktivnostima i finansiranje iranskih grupa koje bi izvodile sabotaže i širile haos u Bahreinu. Katar je više puta odbacio optužbe da finansira ekstremističke grupe. Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u toj zemlji imaju stacionirano oko 10.000 vojnika i centralnu komandu za Bliski istok.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.