Neverovatno, ali istinito: U svetu i dalje spaljuju veštice! (FOTO) (VIDEO)

uhodana praksa

Neverovatno, ali istinito: U svetu i dalje spaljuju veštice! (FOTO) (VIDEO)

Sukob muslimana i hrišćana potresa Centralnoafričku republiku od 2013, a najnoviji izveštaj u koji je Rojters imao uvid svedoči da su optuženi za vradžbine njegove najveće žrtve
Objavljeno:

Centralnoafrička republika se nalazi u građanskom ratu od 2013. godine. Hrišćanske "anti-balaka" formacije u klinču su sa muslimanskim Seleka pobunjenicima, a nasilje koje je eskaliralo 2013. kada su pobunjenici nakratko zauzeli prestonicu Bangi rezultovalo je bezakonjem u većem delu zemlje, prenosi Rojters. Otkriveni slučajevi prisilnog kanibalizma u građanskom ratu u Južnom Sudanu (FOTO)

Najnoviji izveštaj u koji je Rojters imao uvid svedoči o torturi koju sprovode hrišćani. Ona se ogleda u kidnapovanju, mučenju i javnom spaljivanju "veštaca i veštica" u posebnim ritualima.
Veštičarenje je rasprostranjeno širom Afrike, ali u ovoj zemlji ono služi kao izgovor za iznudu i uvođenje strahovlade u predelima u kojima centralna vlast faktički ne postoji.
"Anti-balake koriste čvrsto ukorenjena verovanja za sprovođenje pravde u svoju korist", tvrde istraživači. Svaki pokušaj suprotstavljanja ovom vidu pravde čini se uzaludnim.
Žrtve su primoravaju na priznanje ubistava nekoliko desetina ili stotina ljudi ukoliko nemaju između 30 i 80 američkih dolara da podmite "porotu". Nakon toga sledi egzekucija.
Verovanje u vradžbine omogućava da se prirodne smrti i umiranje usled bolesti okvalifikuju kao ubistvo. Nisu izolovani slučajevi da familija preminulog supružnika optuži partnera za ubistvo, čak i kada je jasno da je bolest uzrok smrti.

Slabu centralnu vlast očekuje dugoročan proces u obrazovanju sudija za prekršaje, mada je već sama debata o veštičarenju pomak unapred, smatra ministar pravde Dominik Said Pangvendgi.
Do tada, poslednji podaci govore da je gotovo 40% svih sudskih sporova u nekoj vezi sa veštičarenjem.

World of Witchcraft from Daniel Bogado on Vimeo.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.