EVO KO ĆE DONOSITI ODLUKE O RATU NAKON RASPUŠTANJA RATNOG KABINETA: Sve je u NJIHOVIM RUKAMA, ovo je potvrđeno!
Benjamin Netanjahu, Foto: Avi Ohayon (GPO) /Handout / AFP / Profimedia

KLJUČNA ULOGA

EVO KO ĆE DONOSITI ODLUKE O RATU NAKON RASPUŠTANJA RATNOG KABINETA: Sve je u NJIHOVIM RUKAMA, ovo je potvrđeno!

Izraelski mediji su ranije izvestili da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio raspuštanje ratnog kabineta na sastanku bezbednosnog kabineta u nedelju.

Objavljeno:

Izraelski portparol David Menser potvrdio je danas da je raspušten ratni kabinet, osnovan posle napada palestinskog islamističkog Hamasa na jug Izraela 7.oktobra i da će uži sastav vlade, takozvani bezbednosni kabinet donositi "odluke koje se odnose na rat".

On je rekao da se to desilo posle prošlenedeljne ostavke lidera centrističke partije Nacionalne unije Benija Ganca.

Izraelski mediji su ranije izvestili da je premijer Izraela Benjamina Netanjahu objavio raspuštanje ratnog kabineta na sastanku bezbednosnog kabineta u nedelju.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

"Ratni kabinet je bio preduslov za formiranje vlade nacionalnog jedinstva. S odlaskom Ganca iz vlade, kabinet nije više neophodan, njegove funkcije preuzeće bezbednosni kabinet", rekao je Menser, portparol Netanjahuove kancelarije, na brifingu za novinare.

Bezbednosni kabinet, koji uključuje devet ministara uz Netanjahua, je sada glavno telo koje donosi odluke o ratu protiv Hamasa.

Ganc je napustio vladajuću koaliciju 9. juna i sa sobom odveo Gadija Ajzenkota, koji je kao i on bivši načelnik generalštaba.

Beni Ganc
Beni Gancfoto: Profimedia

Komentatori su objavili da raspuštanje ratnog kabineta ima takođe za cilj da onemogući dvojici ministara ultradesničara Itamaru Ben Gviru i Becalelu Smotriču, koji su želeli da budu u ratnom kabinetu od početka rata, učešće u donošenju odluka.

Rat je izbio posle ubacivanja komandosa Hamasa na jug Izraela 7.oktobra prošle godine, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, po podacima Frans presa, zasnovanim na izraelskim informacijama.

Od 251 osobe tada otete i odvedene u Gazi zatočeno je još 116,ali vojska kaže da 41 nije više živa. U znak osvete izraelska vojska je pokrenula veliku ofanzivu na Pojas Gaze u kojoj je do sada poginulo najmanje 37.347 ljudi, uglavnom civila, po podacima tamošnjeg ministarstva kojim rukovodi Hamas.

Bonus video:

01:20

NA SEVERU IZRAELA SE VODI RAT O KOM NIKO NE GOVORI! Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je sravnjen!

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.