AKO DOBIJETE OVAJ KOD, NIKAKO NE OTVARAJTE MEJL! Dugački naziv krije virus iznuđivač!
Foto: Giphy

oštetio je 10.000 kompjutera

AKO DOBIJETE OVAJ KOD, NIKAKO NE OTVARAJTE MEJL! Dugački naziv krije virus iznuđivač!

Virus-iznuđivač „Vona kraj“ („WannaCry“), koji je oštetio desetine hiljada kompjutera širom sveta, zaustavljen je neočekivanim otkrićem anonimnog programera
Objavljeno:

Virus-iznuđivač „Vona kraj“ („WannaCry“), koji je oštetio desetine hiljada kompjutera širom sveta, zaustavljen je neočekivanim otkrićem anonimnog programera. Autor naloga @MalvareTechBlog otkrio je da se virus obraća domenu s dugačkim nazivom iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com.

NAPADNUTE VELIKE FIRME U NEMAČKOJ, FRANCUSKOJ, RUSIJI, SAD... Ovakav hakerski udar NIJE VIĐEN U ISTORIJI!

Autor @MalvareTechBlog je zajedno s kolegom Darijanom Hosom odlučio da registruje domen kako bi istražio njegovu aktivnost.

Ispostavilo se da je adresa bila sadržana u kodu virusa, u slučaju da se javi potreba da se program zaustavi: program je prekidao napade i dobijao odgovor, prenosi „Gardijan“.

ANALITIČAR (22) je ZAUSTAVIO HAKERSKI UDAR kakav do sada nije viđen u istoriji! To ga je koštalo samo PAR DOLARA!

foto: Printscreen/Twitter/ malvare tech

„Sada mogu da dodam u svoj zaključak: Slučajno sam zaustavio međunarodni sajber-napad“, saopštio je progamer na Tviteru.

On je naglasio da je ovo samo privremeno blokiralo dejstva virusa: hakeri treba samo da promene ovu adresu u kodu i sajber-napad na nezaštićene kompjutere će se nastaviti.

Anonimni programer je pozitivno ocenio to što je Majkrosoft objavio specijalni program za podršku nezaštićenim operativnim sistemima, poput Vindouz Iks-Pe, koji otklanja bag koji stvara „Vona kraj“.

Najveći broj sajber-napada zabeležen je u Rusiji, gde su meta hakera bili kompjuteri Ministarstva unutrašnjih poslova, „Sberbanke“, Ministarstva zdravlja. U subotu su hakerski napad prijavili i Ruska železnica i Centralna banka.

"MAJKROSOFT" AŽURIRA BEZBEDNOST POSLE SAJBER NAPADA

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.