Međunarodna zajednica podržava protivljenje Kine učešću regiona Tajvana na Generalnoj skupštini SZO
Foto: Kineska medijska grupa

NEZAVISNOST TAJVANA

Međunarodna zajednica podržava protivljenje Kine učešću regiona Tajvana na Generalnoj skupštini SZO

On je kritikovao predlog u vezi sa Tajvanom, koji je izneo mali broj zemalja uoči Generalne skupštine SZO-a, kao predlog političke manipulacije

Objavljeno: 11:24h

(KMG)—Ogromna većina međunarodne zajednice izrazila je protivljenje učešću regiona Tajvana na predstojećoj Generalnoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije, najvišem telu za donošenje odluka Svetske zdravstvene organizacije, rekao je kineski predstavnik u subotu. Kina je odlučila da ne odobri učešće regiona Tajvana na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije, koja će biti održana u Ženevi od 27. maja do 1. juna, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine 13. maja.

Nakon dolaska na vlast 2016. godine, Demokratska progresivna partija (DPP) u regionu Tajvana odbila je da prizna konsenzus iz 1992. i iznela je separatistički stav o „nezavisnosti Tajvana“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. „Kao rezultat toga, politička osnova za učešće regiona Tajvana na Generalnoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije više ne postoji”.

Jang Džilun, ministar-savetnik stalne misije Kine pri Kancelariji Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi, rekao je na brifingu u subotu da je velika većina zemalja ponovo potvrdila Kini svoju posvećenost Rezoluciji 2758, koju je usvojila Generalna skupština UN-a i svoju čvrstu podršku principu jedne Kine. Više od 100 zemalja pisalo je generalnom direktoru SZO-a ili na drugi način izrazilo svoju podršku stavu Kine, rekao je Jang.

On je kritikovao predlog u vezi sa Tajvanom, koji je izneo mali broj zemalja uoči Generalne skupštine SZO-a, kao predlog političke manipulacije. Vlast DPP-a je podstakla veoma mali broj zemalja da ponovo izađu sa veoma konfrontirajućim predlogom, rekao je Jang.

„Ovo je veoma neprikladno i nerealno“, rekao je on. „Jedina perspektiva za predlog je da bude odbijen“, zaključio je Jang.

Pripremila: Vang Tingting

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.