OVO JE ČOVEK KOJI JE RAZBESNEO KINU: Tajvanskog predsednika smatraju NAJGOREG OD SVIH, ne mogu OČIMA DA GA SMISLE
Vilijam Lai, Foto: EPA-EFE/DANIEL CENG

IZA KULISA

OVO JE ČOVEK KOJI JE RAZBESNEO KINU: Tajvanskog predsednika smatraju NAJGOREG OD SVIH, ne mogu OČIMA DA GA SMISLE

Do vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu i oko grupe ostrva pod kontrolom Tajvana blizu kineske obale došlo je svega tri dana nakon što je na dužnost stupio novi tajvanski predsednik Vilijam Lei, kojeg Peking opisuje kao "separatistu"

Objavljeno:

Kina je u četvrtak započela, kako je poručila, kaznene vojne vežbe oko Tajvana, što je nazvala odgovorom na "separatističke postupke", poslavši teško naoružane vojne avione i izvodeći lažne napade.

Do vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu i oko grupe ostrva pod kontrolom Tajvana blizu kineske obale došlo je svega tri dana nakon što je na dužnost stupio novi tajvanski predsednik Lai Čing-te (poznat i kaoVilijam Lai), kojeg Peking opisuje kao "separatistu".

Kina, koja demokratski Tajvan smatra vlastitom teritorijom, osudila je Laijev inauguracijski govor u ponedeljak, u kom je pozvao Kinu da prestane sa pretnjama i poručio da dvije strane moreuza nisu "podređene jedna drugoj". Lai je u više navrata nudio pregovore s Kinom, ali je bio odbijen. On drži da isključivo narod Tajvana može da odlučuje o svojoj budućnosti, i odbija tvrdnje o suverenitetu Pekinga.

BBC je u izveštavanju o najnovijem kineskom nasrtaju na Tajvan poseban naglasak stavio upravo na Laija. Kako je izvestio njihov reporter iz Taipeia, Kina Laija naziva "najgorim od svih" zagovornika tajvanske nezavisnosti do sada.

U Pekingu su, kako se navodi, četiri figure smeštene u ‘panteon‘ najvećih neprijatelja koji se zalažu za nezavisnost Tajvana. Prvi je pokojni bivši predsednik Tajvana i Kuomintanga Li Teng-hui, zatim bivši predsednik iz Demokratske progresivne stranke (DPP) Čen Šui-bian, bivša predsednica Tsai Ing-ven i novoizabrani predsednik Lai, koji je odmah postao najomraženiji od svih.

U komentaru koji je nedavno objavljen, državna televizija CCTV je prozvala Laija zbog "prodaje teorije o dve nacije". "Lai je nadmašio Li Teng-huija, Čen Šui-biana i Tsai Ing-ven u unapređenju nezavisnosti Tajvana", rečeno je u komentaru.

Vilijam Lei
Vilijam Lei foto: EPA-EFE/CNA / POOL

"Razapinjanje" u kineskim medijima

Kineski državni mediji opisuju ove vojne vežbe kao odgovor na inauguracijski govor novog predsednika Tajvana Lai Čing-tea u ponedeljak, koji vrlo oštro osuđuju. U četvrtak je na svom službenom "WeChat" profilu, kineskoj aplikaciji za razmenu poruka, televizijska kuća CCTV napisala je da će Lai "sigurno biti prikovan na stub srama u istoriji".

Navodi se da Tajvan vidi Laija kao "zlatnog unuka tajvanske nezavisnosti" te su ga nazvali "najvećom skrivenom opasnošću" koja bi mogla zapaliti sukob strana sa dva kraja Tajvanskog moreuza.

Nakon što je Lai položio zakletvu u ponedeljak, Global Times ga je opisao kao "neukog" i "nepromišljenog" vođu. Navodi se da je Laijev inauguracijski govor "bio ispunjen neprijateljstvom i provokacijama, lažima i obmanama".

Središnja kineska televizija opisala je Laijev govor kao "potpuno priznanje nezavisnostiTajvana" te ocenila da je on "izuzetno štetan" za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji nazvao je njegov govor "potpunom sramotom".

Ipak, penzionisani vojni oficiri kažu da su takve velike vojne vežbe bile planirane puno prije inauguracije, održane u ponedeljak. Za pripremu vojnih vežbi ovih razmera, kako ističu, potrebni su meseci. Ovakav odgovor Pekinga, kako se procenjuje, nije iznenadio ni novu vladu Tajvana - neimenovani izvori kažu da je scenarij koji se odvija upravo onakav za kakav su se i pripremili, piše BBC.

No, netrpeljivost Pekinga prema Laiju seže daleko pre njegovog inauguracijskog govora. U svom članku iz januara, pod naslovom "Zašto Kina mrzi novog predsednika Tajvana" Business Insider je tvrdio kako se Kini predsednik Tajvana ne sviđa - i to nimalo.

Podseća se da je Peking glasno davao do znanja da mu se ne sviđa Lai Čing-te iz tajvanske Demokratske progresivne stranke čak i pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima u januaru sa 40,05 posto glasova.

Vilijam Lei
Vilijam Lei foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

"Stvarno ga mrze"

U avgustu prošle godine je kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo saopštenje u kom su kritikovali Laijevo zaustavljanje u SAD-u na putu u Južnu Ameriku. "Lai Čing-te se tvrdoglavo drži separatističkog stava za ‘nezavisnost Tajvana‘. On je pravi izazivač problema", saopštilo je ministarstvo.

U decembru je zvaničnik kineskog Ureda za poslove sa Tajvanom nazvao Laija "rušiteljem mira u moreuzu" i potencijalnim "kreatorom opasnog rata".

U Pekingu u svakom slučaju smatraju da je ovaj 64-godišnji doktor separatista. Godine 2017., dok je bio premijer, Lai je sebe nazivao "pragmatičnim radnikom za ‘nezavisnost Tajvana‘". Od tada se ipak odmakao od tog svog stajališta, ocenivši kako nema potrebe za proglašavanjem službene nezavisnosti jer je Tajvan već de facto država.

No, njegov narativ o nezavisnosti Tajvana i dalje predstavlja problem za Peking, koji tvrdi da je ovo samoupravno ostrvo njegova teritorija, iako kineska Komunistička partija nikada nije njime upravljala. Uoči Nove godine, kineski predsednik Si Đinping ponovno je potvrdio stav svoje zemlje o Tajvanu, rekavši da je "ponovno ujedinjenje" neizbežno.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Lai je obećao da će održati status quo i stabilnost u Tajvanu, ali Kina ne odustaje od svog stajališta. Peking je intenzivirao vojne vežbe oko ostrva poslednjih nekoliko godina, a poslednje izbore na Tajvanu nazvao je izborom između "mira i rata, prosperiteta i propadanja".

"Mislim da ga Kina mrzi, stvarno ga mrzi", rekao je uoči izbora za Reuters Vu Ksinbo, profesor međunarodnih odnosa na šangajskom univerzitetu Fudan, govoreći o Laiju. "To je zato što bi, ako bude izabran za lidera Tajvana, mogao još jače da forsira svoj cilj nezavisnosti Tajvana, što će izazvati krizu širom Tajvanskog moreuza", zaključio je tada Vu.

Bonus video:

02:47

KINEZI SU NERVOZNI! PLAŠE TAJVAN DOK NE SMISLE DA LI STVARNO DA NAPADNU Miškeljin: Prvi put izvedena vežba simuliranja INVAZIJE

(Espreso/ Jutarnji. hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.