DA LI ZNATE KAKO JE GLASILA PRVA TELEGRAFSKA PORUKA? Njen sadržaj će vas iznenaditi - ovo niste očekivali...
Teleprinteri u Drugom svetskom ratu, Foto: Wikipedia

DA LI STE ZNALI?

DA LI ZNATE KAKO JE GLASILA PRVA TELEGRAFSKA PORUKA? Njen sadržaj će vas iznenaditi - ovo niste očekivali...

Iako su se najstariji oblici telegrafa pojavili su se još u drevnim carstvima, ocem električnog telegrafa se smatra Semjuel Morze

Objavljeno:

Na današnji dan, pre 180. godina (1884.), poslata je prva telegrafska poruka na udaljenosti od 65 kilometara - iz Vašingtona u Baltimor.

Iako su se najstariji oblici telegrafa pojavili su se još u drevnim carstvima, kada su za slanje poruke na većoj udaljenosti korišćeni vatreni i dimni signali, ocem električnog telegrafa se smatra Semjuel Morze.

Sistem telegrafije je vrhunac svoje upotrebe dostigao tokom Napoleonovih ratora, ali je sistem prestao da se koristi 1850. godine, kada je počeo razvoj električne energije.

U svrhu telegrafa Semjuel je osmislio poseban kod koji je nazvan Morzeova azbuka. Reč je o kodu u kojem se za svako slovo abecede koristi mešavina tačaka i linija. Kod se prenosi tako da se električni signali šalju električnom linijom. Kodovi se zapisuju na kraju iste.

U Srbiji je prvi elektromagnetski telegra pušten u rad 1855. godine, nakon povezivanja sa Zemunom. Petorica telegrafista su bili postavljeni u Beogradu, Aleksincu i Kragujevcu. Prva poruka direktno iz Beča u Beograd je stigla 19. marta 1855. godine.

Prva poruka poslata telegrafom je glasila - "Šta je to Bog uradio?", a rezultat je uspešnog eksperimenta sa elektromagnetskim telegrafom koji je izumio Morze.

Sredstvo za prenošenje signala je u to vreme bila bakarna žica.

Semjuel Morze

Morze je bio američki pronalazač najpoznatiji po svojim izumima - telegrafu i Morzeovoj azbuci. Rođen je u Čarlstonu, Masačusets, 27. aprila 1791. godine, kao prvo dete geografa Pastora Džozefa Morzea i Elizabete En Finli Morze.

Bio je u Vašingtonu kada mu se žena razbolela, a i ako se zaputio ka njoj čim je dobio pismo u kojem je pisalo njeno zdravstveno stanje, kada je stigao u Nju Haven, ona je već bila sahranjena. To je bio trenutak kada se rodila ideja o bržoj komunikaciji na daljinu.

Semjuel Morze
Semjuel Morzefoto: Wikipedia

Preminuo je 2. aprila 1872. godine u Njujorku.

Bonus video:

01:12

OVAJ IZUM NOVOSAĐANA JE PROGLAŠEN ZA NAJBOLJU INOVACIJU 2019. GODINE: Čeka se novije vreme ili investitor! Otac PREPISAO SVE sinu

(Espreso/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.