OD "PUSTINJSKE RUŽE" DO "PRVE DAME PAKLA": Žena moćnika boluje od TEŠKE BOLESTI, a ovi detalji će vas ŠOKIRATI
Asma al Asad, Foto: EPA/YOUSSEF BADAWI

biografija

OD "PUSTINJSKE RUŽE" DO "PRVE DAME PAKLA": Žena moćnika boluje od TEŠKE BOLESTI, a ovi detalji će vas ŠOKIRATI

Ljuta borba Asme al Asad upravo je počela, a svi se pitaju da li je muž i dalje uz nju?

Objavljeno:

Žena sirijskog predsednika Bašara al Asada, Asma ima leukemiju. Pre samo pet godina Asma al Asad se uspešno oporavila od raka dojke, a sada su stigle ove strašne vesti, piše Stil.

"Asma ima leukemiju," saopšteno je iz kabineta predsednika. Sada se veruje da će se Asma povući iz javnosti i posvetiti lečenju.

Šta znamo o Asmi, prvoj dami Sirije?

Asmu al Asad zvali su "pustinjska ruža", dok danas sve češće kažu da je "prva dama pakla".

Asma je rođena u Londonu, od oca Sirijca, po profesiji lekara i majke penzionisane diplomate. Sama Asma je diplomirala sa najvišim ocenama na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Londonu u oblasti kompjuterske tehnologije i francuske književnosti. Posle diplomiranja radila je za Dojče bank, sa klijentima iz Evrope i Dalekog istoka.

Bašara upoznaje u Londonu, dok se on školovao za oftamologa. 2000. godine par se ponovo povezuje i tajno se venčava iste te godine, nekoliko meseci nakon što je Bašar postao predsednik nakon smrti svog oca.

Asma je tada imala 25 godina. Sirijci su gajili nadu da će mladi Bašar, školovani lekar i njegova privlačna supruga, Britanka, započeti period otvorenosti i slobode u Siriji. Ljudi tada Asmu nazivaju "pustinjska ruža".

Asma i Bašar al Asad
Asma i Bašar al Asadfoto: EPA-EFE/HARISH TIYAGI

Deset godina kasnije, američki Vog objavljuje intervju sa Asmom nazivajući je "magnetski privlačnom prvom damom." Samo godinu dana kasnije, pobuna u Siriji započinje nakon što su školarci od 10 do 15 godine uhapšeni i mučeni jer su na svojoj školi napisali "Narod želi da sruši režim". Meštani su izašli da protestuju na ulicama, a taj talas nezadovoljstva se proširio Sirijom. Ana Vintur, urednica Vog časopisa, skida pomenuti intervju sa veb stranice časopisa.

Teško je bilo poverovati da prva dama Sirije nije bila svesna šta se oko nje dešava. Svaka sumnja otklonjena je kada je Gardijan objavio elektronsku poštu para u kojoj stoji da Asma izdvaja ogromne sume novca za nakit, uređenje enterijera i odeću, dok bombe tuku siromašne Sirijce.

Asma i Bašar al Asad
Asma i Bašar al Asadfoto: EPA-EFE/XINHUA / Huang Jingwen

"Zajedno smo jači, zajedno ćemo to prevazići... volim te," napisala je u tim porukama Asma svom mužu Bašaru, a Sirijci su je tada prozvali "prva dama pakla".

Pre par godina u javnost je izašla vest kako je navodno neka žena poslala Bašaru al Asadu golišave fotografije i intimne poruke. Sumnja da brak predsednika i prve dame ne funkcioniše, dobila je maha. Međutim, vrlo brzo se ova vest stišala a fotografije se nisu dalje komentarisale.

Asma i Bašar al Asad
Asma i Bašar al Asadfoto: EPA-EFE/XINHUA / Xu Yu CHINA

Ono što nismo znali je to da se prva dama Sirije pre pet godina borila protiv raka dojke. Danas, u dobi od 48 godina pred njom je jedan od najtežih perioda u životu jer joj je upravo dijagnostikovana leukemija.

Bonus video:

03:53

Predrag iz Leuke pobedio leukemiju čak četiri puta

(Espreso/ Stil/ Vanja Milenković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.