PREMINUO IVAN BOESKI: Ostaće upamćen po izrazu "pohlepa je dobra"
Ivan Boeski, Foto: YOUTUBE/ BLOOMBERG TELEVISION /PRINTSCREEN

POZNATI INVESTITOR SA VOLSTRITA

PREMINUO IVAN BOESKI: Ostaće upamćen po izrazu "pohlepa je dobra"

U 87. godini preminuo Ivan Boeski finansijer, sa Volstrita

Objavljeno:

Ivan Boeski, finansijer sa Volstrita koji će ostati upamćen po izrazu "pohlepa je dobra" i odlasku u zatvor u jednom od najvećih skandala o insajderskoj trgovini na Volstritu 1980-ih, preminuo je u 87. godini. Njegova ćerka Marijana Boeski potvrdila je u ponedeljak za CNN da je umro u snu.

"Posvećen i pun ljubavi otac iznad svega. Prelepa duša koja me je inspirisala da naporno radim, više brinem i uvek ostanem radoznala", stoji u natpisu na Instagram postu u ponedeljak na nalogu povezanom sa umetničkom galerijom Marianne Boeski.

Boeski je čuveno rekao u uvodnom govoru iz 1986. na Haas School of Business na Univerzitetu Kalifornije, Berkli, da je "pohlepa zdrava", delom inspirišući Gekkov govor "pohlepa je dobra". Nazvan "Ivan Grozni" na naslovnoj strani časopisa Time iz 1986. godine, Boeski je profitirao od buma korporativnog preuzimanja 1980-ih, koristeći insajderske informacije da bi dobio napredne informacije o ugovorima na čekanju.

Ivan Boeski
Ivan Boeskifoto: YOUTUBE/ BLOOMBERG TELEVISION /PRINTSCREEN

Kada su istražitelji počeli da hvataju dašak njegovih aktivnosti, zajedno sa aktivnostima "kralja smeća" Majkla Milkena, on je pristao da sarađuje sa saveznom vladom dok su istraživali trgovinu insajderima na Vol Stritu, koja je postala zabrinutost za SEC početkom 1980-ih. Snimao je pozive i sastanke, uključujući i sa Milkenom, i podučavao je istražitelje o manipulaciji akcijama, ponudama za preuzimanje i korporativnim racijama, navodi SEC Historical Societi.

On je 1986. priznao krivicu za trgovinu insajderima i osuđen je na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100 miliona dolara, od čega je polovina otišla na vraćanje profita koji je stekao od trgovine insajderima, a druga polovina kao građanska kazna. Boeskiju je zabranjeno da trguje hartijama od vrednosti do kraja života.

(Espreso/CNN/Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.