NAJMOĆNIJI ČOVEK KINE JEDNU STVAR KRIJE KAO ZMIJA NOGE: O ovome NIKADA NE PRIČA, vešto je skriva od OČIJU JAVNOSTI
Si Đinping, Foto: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

KINA

NAJMOĆNIJI ČOVEK KINE JEDNU STVAR KRIJE KAO ZMIJA NOGE: O ovome NIKADA NE PRIČA, vešto je skriva od OČIJU JAVNOSTI

Biografija kineskog predsednika i zanimljivosti koje možda niste znali

Objavljeno: 11:28h

Kineski predsednik Si Đinping stigao je u dvodnevnu posetu Beogradu, njegova druga poseta u prethodnih osam godina, što je izazvalo pažnju velikog broja ljudi. Međutim, da li znate ove zanimljivosti o kineskom predsedniku?

Ko je Si Đinping?

Si Đinping je rođen u junu 1953. godine u Fupingu, u provinciji Šensi. Po narodnosti je Han.

Diplomirao je na Ćinghuanu, prestižnom univerzitetu u Pekingu, na katedri za Marksističku teoriju i ideološko obrazovanje. Magistrirao je, a ubrzo postao i doktor pravnih nauka.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je 14. marta 2013. godine za novog predsednika Kine, i od tada se nalazi na čelu države.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: EPA-EFE/FLORENCE LO / POOL

Kao jasan znak njegovog uticaja, Komunistička partija je 2017. godine izglasala uvođenje njegove filozofije "Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novo doba" u ustav države.

Inače, on je dobio treći mandat na izborima, a nakon ukidanja zakona da predsednik ima pravo na samo dva uzastopna mandata, praktično postao doživotni predsednik Kine.

Odmah nakon preuzimanja funkcije predsednika, uputio se u diplomatske posete Rusiji, Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Republici Kongo.

Dve godine nakon dolaska na vlast, uradio je veliku stvar za Kinu - ublažio politiku jednog deteta nakon 35 godina.

Šta je politika jednog deteta?

Politika jednog deteta u Kini uvedena je pre više od tri decenije da bi se smanjio natalitet i kontrolisao rast stanovništva u najnaseljenijoj zemlji na svetu. Ovo je značilo da ljudi nisu smeni da imaju više od jednog deteta, ali postojali su izuzeci.

Danasm parovima od kojih su supruga ili suprug jedino dete svojih roditelja dozvoljeno je da imaju dvoje dece.

Privatni život Si Đinpinga

Bio je oženjen dva puta, 1980-ih se venčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora Kine u Londonu. Ljubav nije bila dugog veka, pa su se ubrzo razveli.

Iako voli svoj život da čuva privatnim, njegov drugi brak izazvao je veliku pažnju javnosti. Peng Lijuan, njegova druga žena je bila poznata pevačica, daleko poznatija od Sija u vreme kad su se upoznali. Nastupala je širom Kine, privlačeći ogromnu publiku gde god da je stigla.

Si i Pen su u ljubavi preko 36 godina
Si i Pen su u ljubavi preko 36 godinafoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Njihova ljubavna priča krenula je spontano, jednim sastankom na slepo kada ih je spojio prijatelj. Ovo je bilo 1986, godine, a ubrzo su krenuli da izlaze, iako je ona tad imala 24 godine, a on 33. U vreme kad su se upoznali ona je bila mlada pevačica, a on gradonačelnik koji je tek izašao iz braka.

Si je kasnije rekao Peng da se i on zaljubio u nju tokom njihovog prvog sastanka.

"Već sam te video kao svoju buduću ženu u prvih 40 minuta kada smo se sreli" izjavio je.

Par se venčao 1987. godine , a ćerku Si Mingze dobio je 1992. Iako je van očiju javnosti, ali Peng ponekad u javnosti pominjala svoju ćerku.

Njihova ćerka Si Mingze voli da čuva svoju privatnost, te ona pod pseudonimom završila Harvard, i ne pojavljuje se u javnosti. Pretpostavlja se da se nakon studija vratila u Peking.

Pored svog političkog angažmana, Si je privatno veliki ljubitelj književnosti i filozofije.

Si poseduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka.

Što se tiče njegovih odnosa sa Srbijom, odlikovan je Ordenom Republike Srbije Prvog stepena. Orden mu je svečano uručen 18. juna 2016. godine, prilikom državne posete Republici Srbiji.

Bonus video:

05:05

DOČEK SIJA ĐINPINGA U BEOGRADU: Svečanost ispred Palate Srbije

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.