Kina i Francuska podržavaju nezavisnost, neguju simbiotske ekonomske veze
Si Đinping, Foto: Kineska medijska grupa

MEĐUNARODNI ODNOSI

Kina i Francuska podržavaju nezavisnost, neguju simbiotske ekonomske veze

Si je naglasio da je Kina najveći trgovinski partner Francuske van
Evropske unije (EU), a Francuska je glavni trgovinski partner Kine u EU

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping rekao je u ponedeljak da su diplomatske veze Kine i Francuske zasnovane na privrženosti dve zemlje „načelima nezavisnosti, međusobnog razumevanja, strateške vizije i saradnje od koje svi dobijaju“.

Predsednik Si, koji boravi u državnoj poseti Francuskoj, rekao je to na ceremoniji zatvaranja šestog sastanka Kinesko-francuskog poslovnog saveta u Parizu.

Predsednik Si je na skupu rekao da su kineska i francuska ekonomija blisko isprepletene i veoma simbiotske, zbog poslednjih 60 godina rasta.

''Bilateralna trgovina se povećala za skoro 800 puta od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dostigavši 78,9 milijardi dolara'', rekao je Si, ''Kumulativne dvosmerne investicije premašile su 26 milijardi dolara, a više od 2.000 francuskih kompanija utkalo se u kinesko tržište''.

Si je naglasio da je Kina najveći trgovinski partner Francuske van Evropske unije (EU), a Francuska je glavni trgovinski partner Kine u EU.

Pohvalivši montažna postrojenja porodice Erbas A320 u Tijenđinu i druge vodeće projekte koji predstavljaju živopisne primere saradnje od obostrane koristi između Kine i Francuske, Si je pozvao obe zemlje da se oslanjaju na dosadašnja dostignuća i zajedno uđu u novu eru bilateralne saradnje.

''Kinesko-francusko prijateljstvo je u najboljem interesu kineskog i francuskog naroda, kao i celog sveta'', rekao je Si pred više od 200 prisutnih na ceremoniji.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.