Si Đinping u državnoj poseti Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Si Đinping u državnoj poseti Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj

Lin Đijan, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, govorio je o
konkretnim događajima u pripremi posete i očekivanjima od nje na
današnjoj pres konferenciji u Pekingu

Objavljeno:

(KMG)--Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing danas je u Pekingu saopštila da će na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, kineski predsednik Si Đinping od 5. do 10. maja učiniti državnu posetu pomenutim trima zemljama.

Lin Đijan, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, govorio je o konkretnim događajima u pripremi posete i očekivanjima od nje na današnjoj pres konferenciji u Pekingu.

Tom prilikom, Lin Đijan je rekao da je ova poseta prva poseta lidera kineske države Evropi u poslednjih pet godina. Od velikog je značaja za promovisanje opšteg razvoja odnosa Kine sa Francuskom, Srbijom, Mađarskom i celom Evropom, a takođe će dati novi podsticaj jačanju mira širom sveta.

Francuska je prva velika zapadna zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose na nivou ambasadora sa Kinom, a kinesko-francuski odnosi su dugo vremena bili na čelu kinesko-zapadnih odnosa. Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom Si Đinpinga i predsednika Makrona, odnosi Kine i Francuske održavaju dobar zamah razvoja, uz plodnu stratešku komunikaciju, plodnu praktičnu saradnju, dubinsku razmenu među ljudima i u kulturi, kao i dobru komunikaciju i saradnju u međunarodnim i regionalnim poslovima.

Tokom posete, Si Đinping će razgovarati sa predsednikom Makronom i imati detaljnu razmenu mišljenja o odnosima Kine i Francuske, Kine i EU, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Kina se raduje saradnji sa francuskom stranom kako bi ovu posetu iskoristila kao priliku da održava lepu tradiciju i aktivno se suočava sa budućnošću, dodatno konsoliduje političko međusobno poverenje, pojača solidarnost i saradnju, unapređuje sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Francuske na novi nivo, ubrizga novi podsticaj u čvrst i stabilan razvoj odnosa Kine i EU i pruži novi doprinos promovisanju svetskog mira, stabilnosti, razvoja i napretka.

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju duboko čelično prijateljstvo. Poslednjih godina, pod strateškim vođstvom Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića, odnosi između Kine i Srbije su održavani na visokom nivou, dve strane čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese i velike zabrinutosti, dve zemlje imaju snažno političko međusobno poverenje, ostvarile su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji Pojasa i puta i blisko koordinisale u multilateralnoj oblasti. Svestrani razvoj kinesko-srpskih odnosa odgovara fundamentalnim i dugoročnim interesima dve zemlje i njihovih naroda, doprinosi održavanju međunarodne pravednosti i pravde, kao i doprinosi regionalnom i svetskom miru i stabilnosti. Tokom posete, Si Đinping će detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima između Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa Kine i Srbije i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa. Kina očekuje saradnju sa Srbijom kako bi ovu posetu iskoristila kao priliku za dalju konsolidaciju čeličnog prijateljstva između dve zemlje, produbljivanje političkog međusobnog poverenja, proširenje praktične saradnje, otvaranje novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije i davanje novog i većeg doprinosa izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

Tokom posete Mađarskoj, Si će se sastati odvojeno sa predsednikom Tamašom Šujokom i premijerom Viktorom Orbanom, kako bi detaljno razmenili mišljenja o kinesko-mađarskim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa. Ove godine obeležava se 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Mađarske. Ova značajna poseta podići će bilateralne odnose na novi nivo, otvoriti novo poglavlje u kinesko-mađarskoj prijateljskoj saradnji, dati novi podsticaj razvoju odnosa između Kine i EU i uvesti više stabilnosti i pozitivne energije u nemirni svet.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.