BAJDENOVA SKANDALOZNA PRIČA O UJAKU NAPRAVILA RASKOL KOJI GA MOŽE SKUPO KOŠTATI: Da li je moguće da je OVO REKAO?
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

ŠTA SE OVO DEŠAVA?

BAJDENOVA SKANDALOZNA PRIČA O UJAKU NAPRAVILA RASKOL KOJI GA MOŽE SKUPO KOŠTATI: Da li je moguće da je OVO REKAO?

Bajdenove izjave su uvredile američkog ključnog strateškog saveznika dok Kina pokušava da poveća svoj uticaj u tom regionu

Objavljeno:

Premijer Papue Nove Gvineje Džejms Marape optužio je Džoa Bajdena da je omalovažio ovu južnopacifičku ostrvsku naciju implicirajući da su ujaka aktuelnog američkog predsednika "pojeli kanibali" tokom Drugog svetskog rata, prenosi AP.

Bajdenove izjave su uvredile američkog ključnog strateškog saveznika dok Kina pokušava da poveća svoj uticaj u tom regionu.

Predsednik SAD je prošle nedelje govorio na vojnom memorijalu u Pensilvaniji o svom ujaku, vazduhoplovnom poručniku Ambrouzu Dž. Fineganu Mlađem, koji je, kako je rekao, oboren iznad Papue Nove Gvineje, mesta tada žestokih borbi.

"Nisu pronašli telo jer je u tom delu Nove Gvineje zaista bilo puno kanibala", rekao je Bajden, aludirajući na glavno ostrvo te zemlje.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: Profimedia

Marape je naveo u saopštenju izdatom u nedelju da je Bajden "izgleda implicirao da je njegovog ujaka pojeo kanibal".

"Izjave predsednika Bajdena možda su bile lapsus, ali moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu", rekao je Marape u saopštenju dostavljenom Associated Pressu u ponedeljak.

"Drugi svetski rat nije delo mog naroda; međutim, nepotrebno su uvučeni u sukob koji nije njihov", dodao je Marape.

Ovaj raskol dolazi u trenucima kada je australijski premijer Entoni Albanese počeo posetu Papui Novoj Gvineji, najbližem susedu Australije. Albanese i Marape će ovog vikenda proći deo ključnog bojišta iz Drugog svetskog rata poznatog kao Kokoda staza u znak sećanja na jake odbrambene veze između dve zemlje.

"Uveren sam da Papua Nova Gvineja nema jačeg partnera od Australije i naše odbrambene i bezbednosne veze nikada nisu bile jače", rekao je Albanese novinarima pre polaska iz Australije.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je u petak da je Bajden govorio o hrabrosti svog ujaka i mnogih američkih vojnika koji su rizikovali svoje živote.

"To mu je veoma važno. Njegov ujak, koji je služio i štitio ovu zemlju, izgubio je život služeći. I to treba da ima značaja", rekla je ona.

Bajdenova priča da je Fineganov avion oboren nije potvrđena vojnim zapisima. Finegan je bio putnik na transportnom avionu Daglas A-20 Havok koji se srušio u okean nakon što su mu otkazala oba motora 14. maja 1944, prema izveštaju Pentagona.

Pentagon
Pentagon foto: Profimedia

Jedan član posade je preživeo, ali nijedan trag aviona niti tri druge osobe, uključujući Finnegana, nije pronađen.

Saopštenje Marapea je objavljeno istog dana kada se sastao s kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiom u Port Morisbiju kako bi razgovarali o jačanju odnosa.

Marape je takođe pozvao SAD da pronađu svoje žrtve u džunglama Papue Nove Gvineje i očiste ostatke Drugog svetskog rata.

"Ostaci Drugog svetskog rata rasuti su širom Papue Nove Gvineje, uključujući avion koji je prevozio ujaka predsednika Bajdena", rekao je Marape.

"Možda, s obzirom na komentare predsednika Bajdena i snažnu reakciju Papue Nove Gvineje i drugih delova sveta, vreme je da SAD pronađu što više ostataka iz Drugog svetskog rata u našoj zemlji, uključujući one koji su izgubili živote kao Ambroz Finegan", rekao je.

"Papua Nova Gvineja i Solomonska ostrva su pretrpani mnogobrojni ostacima iz Drugog svetskog rata, uključujući ljudske ostatke, olupine aviona i brodova, tunele i bombe. Naši ljudi svakodnevno žive u strahu od detoniranih bombi iz Drugog svetskog rata", dodao je Marape.

Bonus video:

11:26

BAJDEN POPRAVIO POZICIJU, SADA SU ŠANSE PODJEDNAKE! Stručnjaci analizirali predstojeće izbore u Americi: SLEDI REPRIZA DUELA

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.