HAOS NA JUGU KINE! Više od 127 miliona građana u opasnosti, GRADOVI POD VODOM, ovo se nije desilo POLA VEKA (VIDEO)
Poplave u Kini, Foto: Printscreen/X/DisasterNews

poplave

HAOS NA JUGU KINE! Više od 127 miliona građana u opasnosti, GRADOVI POD VODOM, ovo se nije desilo POLA VEKA (VIDEO)

Kineska provincija Guangdung suočava se sa opasnim poplavama što je nateralo vladu da odobri hitan akcioni plan za zaštitu više od 127 miliona ljudi.

Objavljeno:

Lokalni meteorološki zvaničnici navode da delovi reka i pritoka u slivovima reka Siđijang i Peđijang dostižu vršne nivoe vode, što se dešava samo jednom u 50 godina, javila je u nedelju državna televizija CCTV.

- Očekuju se velike poplave u basenu Pekinga - javila je CCTV pozivajući se na kinesko ministarstvo vodnih resursa koje je izdalo hitno upozorenje.

Zvaničnici u provinciji Guangdung pozvali su lokalne vlasti da počnu sa planiranjem za vanredne situacije kako bi se izbegla prirodna katastrofa i da podele sredstva i materijal za obezbeđivanje hrane, odeće, vode i skloništa pogođenim ljudima.

Pokrajina se poslednjih dana suočava sa jakim pljuskovima i jakim vetrovima zbog toplotnog talasa koji je zahvatio nekoliko delova Kine u poslednjih nekoliko nedelja.

Kiša padala 12 sati

Obilna kiša padala je 12 sati od subote uveče po lokalnom vremenu u centralnim i severnim delovima provincije.

Skoro 20.000 ljudi evakuisano je u Ćingjuanu, javljaju državni mediji, a oštećen je deo energetske infrastrukture u Džaoćingu gde je na pojedinim mestima bilo nestanka struje.

- Pogledajte okrug Huaiji u Džaoćingu koji je postao grad na vodi. Starci i deca u ruralnom području ne znaju šta da rade bez struje i signala - navodi korisnik popularne društvene mreže Veibo.

Automobili poplavljeni

Mutne poplavne vode odnele su jedno vozilo u uskoj ulici u Džaoćingu.

- Kiša je padala kao vodopad sat i po na auto-putu dok sam se vozio kući. Uopšte nisam mogao da vidim put - navodi drugi korisnik Veiboa.

Mnoge hidrološke stanice u provinciji beleže nivoe vode više od normalnog dok su u glavnom gradu provincije Guangdžouu, koji ima 18 miliona stanovnika, jezera dostigla vrhunac kapaciteta, saopštili su u nedelju gradski zvaničnici.

Spasioci imaju pune ruke posla

Podaci pokazuju da je 2.609 hidroloških stanica zabeležilo više od 50 milimetara padavina. Dvadeset sedam hidroloških stanica u Guangdungu bilo je u pripravnosti u osam sati ujutru u nedelju.

U susednoj provinciji Guangsi, zapadno od Guangdunga, jak vetar je uništio zgrade, pokazuju snimci koje su objavili državni mediji.

- Neka mesta su takođe pogođena gradom i velikim poplavama - saopštila je CCTV.

Bonus video:

00:35

ESPRESO: Poplave u Dubajiu

(Espreso/Kurir/Index/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.