DA LI ZNATE KO JE ČOVEK SA SLIKE? Bio je strah i trepet, a saradnja sa diktatorom ga je koštala života!
Benito Musolini, Foto: Wikipedia

ZANIMLJIVOSTI

DA LI ZNATE KO JE ČOVEK SA SLIKE? Bio je strah i trepet, a saradnja sa diktatorom ga je koštala života!

Jedna je od najvažnijih figura u istoriji Italije u 20. veku

Objavljeno: 11:39h

Jedna od najvažnijih figura u italijanskoj istoriji rođena je 29. juna 1883. godine u okolini sela Predapio, u regiji Romanja, Majka mu je bila učiteljica a otac kovač i predani socijalista.

Zbog svoje teške naravi, bio je izbačen iz škole, a navodno je do toga došlo u dva navrata kada je napao druge učenike nožem. Iako neposlušan, uspešno završava školu i dobija zvanje nastavnika, međutim, opredeljuje se za karijeru u politici kao radikalni socijalista. Pričao je tri jezika - Italijanski, Engleski i Francuski, a navodi se da je znao i nemački, ali na upitnom nivou.

Benito Musolini
Benito Musolinifoto: Wikipedia

Benito Musolini bio je italijanski političar, novinar i vođa Nacionalne fašističke strane, ali i premijer Italije od 1922. do 1943. godine.

Benito Musolini jeste započeo karijeru kao socijalista, međutim, nakon 1919. sve se menja. Osniva fašističku partiju, kao će postati najuticajnija politička partija u Italiji. Ovome je prethodio Prvi svetski rat, u kome je i sam Musolini učestvovao, ali kako je ubrzo ranjen, vraća se sa ratišta.

Benito Musolini - tri braka i jedna ljubavnica

Pored svog političkog angažmana, Musolini je imao "uspeha" na ljubavnom planu. Naime, ženio se tri puta, a bio otac šestoro dece. Iako je bio otac, nije bio prisutan u porodičnom životu. Pored tri braka, imao je mnogo ljubavnica, od koje je svakako najpoznatija bila Klara Petači, koja je bila njegova poslednja ljubavnica prisutna za vreme njegovog hapšenja i egzekucije.

Fašizam je iz ideje prerastao u politički pokret u februaru 1919, kada je Musolini s drugim mladim ratnim veteranima organizovao pokret koji se temeljio na nacionalističkim idejama i korporativizmu. Međutim prekretnica za njegovo uzdizanje se desila u oktobru 1922. godine, kada Musolini, zajednosa 60.000 fašista organizujea Marš na Rim, na kongresu stranke u Napulju.

Kralj Vitorio Emanuele mu, iz straha da će doći do ogromnog sukoba, poverava mandat premijera. Ovo označava početak njegove fašističke diktature, za koju je karakterističan teror, imperijalistička politika i apsolutno ukidanje demokratije i demokratskih sloboda, ali i kontrola medija.

Benito Musolini - diktator/književnik?

Musolini jeoleo književnost i sanjao da će postati pisac. Radio je i kao novinar, a svoj san ostvaruje 1908. godine, kada je objavio istorijski roman “Kardinalova ljubavnica”. Navodno je obožavao Viktora Igoa, a omiljena knjiga mu je bila "Jadnici".

Sam sebe je proglasio diktatorom, a sanjao je da postane imperator, kao u vreme Rimskog carstva. To je razbesnelo političke protivnike u zemlji. Tokom narednih godina preživeo je nekoliko atentata i odlučio da se osveti protivnicima - zabranio je lokalne izbore, zabranio opozicione stranke, vratio smrtnu kaznu za zločine protiv države i pojačao aktivnosti tajne policije.

Benito Musolini
Benito Musolinifoto: AP

Savez sa Hitlerom

Ovaj savez je Italiji doneo veliko rasprostranjenje i teritorije, međutim, i uništenje i poraz na kraju Drugog svetskog rata. Musolini je sledio naciste u sprovođenju politike koja je radila na progonu Jevreja i stvaranju aparthejda (politika rasne diskriminacije) u italijanskoj državi.

Sujeverje velikog diktatora

Iako je bio veoma načitan, isto tako bio je sujeveran. Njegov strah od urokljivih pogleda, ali i baksuza, naročito je pogodio tadašnjeg španskog kralja Alfonsa XIII, koga je navodno smatrao velikim baksuzom i odbijao da se sretne sa njim.

Za vreme posete španskog kralja došlo do nekoliko "nesrećnih" situacija: eksplodirala je podmornica, dva italijanska oficira su poginula u nesreći na brodu, ali došlo je i do pucanje brane, koje je oduzelo život desetini Italijana. Ipak, najčudniji je bio događaj u kome je jedan oficir preminuo odmah nakon što se pozdravio sa kraljem, a Musolini je išao toliko daleko da je tvrdio da je kralj namerno izazvao tragedije.

Dva najveća negativca u Drugom svetskom ratu jesu bili saveznici, ali ne i prijatelji - Musolini je bio veoma ogorčen jer ga Hitler nije konsultovao oko strategija, dok se Hitler uvredio jer je Musolini ignorisao njegove savete i napao Grčku.

Hitler i Musolini
Hitler i Musolinifoto: Vikipedija

Kraj rata je predstavljao i kraj Benita Musolinija, on je svrgnut sa vlasti 1943. godine, a nakon pokušaja bega sa svojom ljubavnicom Klarom Petači, biva streljan po kratkom postupku 1945. godine. Njegovo telo je izloženo javno nakon egzekucije, a kasnije je skriveno od javnosti, dok je konačno sahranjen tek decenijama kasnije.

Pad Musolinija nije došao iznenada. Glavni razlozi su bili njegova diktatorska politika, neuspešno vođenje rata, ali velika ekonomska kriza, narod je bio besan i to je navelo kralja Viktora Emanuala da sazove sednicu fašista, a potom i smeni Musolinija sa pozicije premijera.

Nobelova nagrada za mir

Kao i Hitler, i ovaj diktator je bio nominovan za nagradu za mir. Ovo je bilo 1935. godine, kada je Musolini pod državnu kontrolu stavio tri četvrtine preduzeća u Italiji i naredio napad na Etiopiju. Nobelovom komitetu pismo preporuke za Musolinija poslali su profesori prava iz Nemačke. Uskoro je stiglo i drugo pismo iz Francuske. Sadržaj pisma je nestao iz arhive, kao i autori istih.

Bonus video:

56:04

REDAKCIJA 17.04.2024. 1. DEO

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.