PALO OBEĆANJE ZBOG KOG JE CEO SVET ZADRHTAO! Stigle najnovije vesti sa Bliskog istoka, u pitanju su SEKUNDE...
Napad Irana na Izrael, Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

TENZIJE NE JENJAVAJU

PALO OBEĆANJE ZBOG KOG JE CEO SVET ZADRHTAO! Stigle najnovije vesti sa Bliskog istoka, u pitanju su SEKUNDE...

Iran je izveo napad kao odmazdu za vazdušni udar na svoju ambasadu u Damasku 1. aprila, za koji se veruje da je delo Izraela, ali je signalizirao da ne želi dalju eskalaciju

Objavljeno:

Izraelski ratni kabinet sastaće se danas treći put, što će biti treći sastanak za tri dana, kako bi odlučio o odgovoru na prvi direktni napad Irana, usled međunarodnog pritiska da se izbegne dalje eskaliranje sukoba na Bliskom Istoku, rekao je zvaničnik, prenosi Rojters.

Načelnik generalštaba Herci Halevi obećao je da će na subotnje lansiranje više od 300 balistićčkih i krstarećih raketa i dronova iz Irana na izraelsku teritoriju "biti uzvraćeno", ali nije izneo detalje.

I dok napad nije izazvao smrti i naneo je malu štetu, zahvaljujući protivvazdušnoj odbrani i protivmerama Izraela i njegovih saveznika, povećava se strah da se nasilje koje je počelo ratom u Gazi širi, s rizikom otvorenog rata između dugogodišnjih neprijatelja Irana i Izraela.

Iran je izveo napad kao odmazdu za vazdušni udar na svoju ambasadu u Damasku 1. aprila, za koji se veruje da je delo Izraela, ali je signalizirao da ne želi dalju eskalaciju.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu za vikend da Sjedinjene Američke Države, glavni zaštitnik Izraela, neće učestvovati u izraelskom kontranapadu.

Zajedno s evropskim saveznicima, Vašington je u utorak nastojao da ojača ekonomske i političke sankcije protiv Irana u pokušaju da odvrati Izrael od nasilnog uzvraćanja.

Džo Bajden
Džo Bajden foto: Profimedia

Izraelski ministar inostranih poslova Izrael Kac rekao je da "vodi diplomatski napad", pišući 32 zemlje da ih zamoli da uvedu sankcije na iranski program raketa i da prate Vašington u progonu njegove dominantne vojne snage, Revolucionarne garde, kao terorističke grupe.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da će njena zemlja koristiti sankcije i raditi sa saveznicima da nastavi s prekidanjem "zlonamernih i destabilizirajućih aktivnosti" Irana.

Rekla je na konferenciji za novinare u Vašingtonu da su sve opcije za prekid "terorističkog finansiranja" Irana na stolu i da očekuje da će se u narednim danima objaviti nove sankcije protiv Teherana.

Dženet Jelen
Dženet Jelen foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ministri inostranih poslova Evropske unije zakazali su video sastanak o Bliskom Istoku za utorak.

Prošle jeseni, Nemačka je zajedno sa Francuskom i drugim članicama EU lobirala za proširenje postojećeg sankcionog režima EU protiv Irana koji cilja proizvodnju dronova.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok rekla je u utorak da se nekoliko članica EU sada obavezalo da ponovno razmotre proširenje tih sankcija, najavljujući da će za nekoliko sati otputovati u Izrael da razgovara o tome kako sprečiti eskalaciju.

Analena Berbok
Analena Berbok foto: Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak rekao je u ponedeljak da zemlje G7 rade na paketu mera protiv Irana; Italija, koja predsedava G7, predložila je da bi nove sankcije mogle ciljati pojedince.

Iran obećava odgovor u roku od nekoliko sekundi

Zamenik ministra inostranih poslova Irana Ali Bageri Kani rekao je državnoj TV u ponedeljak uveče da će odgovor Teherana na bilo koji izraelski kontranapad doći u roku od nekoliko sekundi, "jer Iran neće čekati još 12 dana da odgovori".

Perspektiva izraelskog uzvraćanja uplašila je mnoge Irance koji već podnose ekonomski bol i strože socijalne i političke kontrole od velikih protesta 2022/23.

Otkako je rat u Gazi počeo u oktobru, izbili su sukobi između Izraela i iranskih grupa u Libanu, Siriji, Jemenu i Iraku.

Izrael je saopštio da su četvorica njegovih vojnika povređena stotinama metara unutar libanske teritorije tokom noći, što je bio prvi poznati izraelski kopneni prodor u Liban od izbijanja rata u Gazi, iako je redovno razmenjivao vatru s teško naoružanom libanskom milicijom Hezbolah.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi odbio je u ponedeljak da kaže da li je Bajden u razgovorima sa Netanjahuom u subotu uveče pozvao na uzdržanost u odgovoru Iranu.

"Ne želimo rat s Iranom. Ne želimo regionalni sukob", rekao je Kirbi na brifingu, dodajući da je na Izraelu da odluči "da li će i kako će odgovoriti".

Neki analitičari su rekli da Bajdenova administracija verovatno neće pokušati da pooštri sankcije na izvoz nafte Irana zbog brige o velikom skoku cene nafte i ljutnje glavnog kupca Kine.

U pozivu između kineskog i iranskog ministra inostranih poslova, Kina je rekla da veruje da Iran može "dobro da upravlja situacijom i da sačuva region od daljeg nemira", uz čuvanje svoje suverenosti i dostojanstva, prema kineskim državnim medijima.

Napad Irana za vikend prouzrokovao je skromnu štetu u Izraelu i povredio sedmogodišnju devojčicu. Većinu raketa i dronova oborio je izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana.

Gvozdena kupola
Gvozdena kupola foto: Profimedia

U samoj Gazi iranska akcija izazvala je ovacije.

Izrael je započeo svoju kampanju protiv Hamasa, palestinske militantne grupe koja vlada Gazom i koju podržava Iran, nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzimajući 253 taoca, prema izraelskim podacima.

Iranski napad naveo je najmanje desetak avio-kompanija da otkaže ili preusmeri letove, a evropski regulator za avijaciju i dalje savetuje oprez pri korišćenju izraelskog i iranskog vazdušnog prostora.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.