NASUKALI SE NA PUSTOM OSTRVU USRED OKEANA, 7 DANA BILI ZAGLAVLJENI: Kad su stigli spasioci usledio je ŠOK (FOTO)
Znak na peščanoj plaži, Foto: U.S. COAST GUARD FORCES MICRONESIA

lepe vesti

NASUKALI SE NA PUSTOM OSTRVU USRED OKEANA, 7 DANA BILI ZAGLAVLJENI: Kad su stigli spasioci usledio je ŠOK (FOTO)

Trojica mornara spasena su sa sićušnog ostrva u Pacifičkom okeanu na kojem su provela preko nedelju dana

Objavljeno:

Trojica mornara spasena su sa sićušnog ostrva u Pacifičkom okeanu na kojem su provela preko nedelju dana, nakon što su ispisali velikim slovima “UPOMOĆ” na beloj, peščanoj plaži koristeći se palminim lišćem.

Misija spasavanja američke mornarice i Obalske straže takođe se neočekivano pretvorila u porodično ujedinjavanje, piše CNN.

Trojica muškaraca planirala su da pecaju u pacifičkim vodama oko atola Pikelot, dela Mikronezije, 31 marta, kad su njihov čamac zahvatili talasi i spoljni motor je oštećen, rekli su zvaničnici američke Obalske straže. Došli su do obale nenaseljenog Pikelota, koji zauzima 12 hektara površine, ali je njihov radio ostao bez baterije pre nego što su uspeli da pozovu pomoć. Stoga su prikupili palmino lišće, posložili ga da ispišu “UPOMOĆ” na plaži i dalje čekali da to neko primeti.

Obalska straža još nije zvanično objavila njihova imena.

Živeli na kokosima

Trio je nedelju dana živeo na kokosima, ali su srećom imali svežu vodu iz malog bunara u okolini, koji ponekad posećuju ribari iz regiona.

Potraga za njima počela je 6. aprila, kad je jedan od njihovih rođaka pozvao spasilačke službe američke pacifičke teritorije Guam, navodeći da se ovi nisu vratili na atol Polovat, ostrvo udaljeno oko 150 km, nakon što su započeli svoje putovanje na Uskršnju nedelju.

Kako piše CNN, teško je preceniti izolovanost Pikelota. Ostrvce je deo Saveznih Država Mikronezije, pacifičke nacije između Filipina i Havaja koje čini preko 600 ostrva raštrkanih na 2,5 miliona kvadratnih kilometara okeana.

Ostrvo, Atol Pikelot, Pacifik
foto: MASTER SGT. RICHARD EBENSBERGER/HANDOUT/US COAST GUARD

"Genijalni čin"

Obalska straža je rekla da je signal u pomoć ispisan palminim lišćem na plaži 7. aprila primetio izviđački avion američke mornarice P-8A, koji je upućen iz baze Kadena u Okinavi. Poručnica Čelzi Garsija, koordinator misije spasavanja, rekla je da je ovaj signal bio “ključan” za njihovo pronalaženje u području potrage koja je pokrivala preko 165.000 kvadratnih kilometara.

- Ovaj genijalni čin bio je ključan u navođenju spasilačkih napora direktno do njihove lokacije – rekla je ona.

Avion mornarice ispustio je trojici muškaraca pakete za preživljavanje i izvestio spasilački centar o njihovoj lokaciji. Dan kasnije, avion Obalske straže HC-130 sa Havaja ispustio im je radio, pa su mogli da kažu da su u dobroj formi i da jeda čekaju da se vrate na Polovat.

Iznenadni preokret

Međutim, kad je brod Obalske straže “Oliver Henri” došao do Pikelota, priča je zadobila preokret.

Judžin, jedan od spasilaca
Judžin, jedan od spasilacafoto: U.S. COAST GUARD FORCES MICRONESIA

Jedan od prvih spasilaca na plaži bio je podoficir 2. klase Judžin Hališlijus. Trio je bio iznenađen kad su shvatili da je on žitelj Mikronezije koji govori lokalni jezik.

- Mogao sam da im pročitam na licu: “Ko je ovaj tip koji može da govori naš jezik?” – rekao je Hališlijus CNN-u nakon što je odveo trio do Polovata.

Kad se predstavio prvom od trojice nasukanih na atolu koji je stigao do spasilačkog čamca, ovaj je ostao u šoku – ispostavilo se da su rođaci.

- Ovo je lud svet, otkrio sam da smo u srodstvu! Nije mogao da veruje da sam sa Obalskom stražom u akciji spasavanja – rekao je Hališlijus.

Prvi koji je prišao čamcu bio je njegov rođak u trećem, a ostali u četvrtom kolenu.

Takođe je zanimljivo da ovo čak i nije prvo spasavanje sa Pikelota. Kako piše CNN, 2020 su trojica drugih muškaraca putovala između dva mikronezijska atola isplivala na obali atola nakon što im je čamac ostao bez goriva. Oni su na plaži ispisali “SOS”, a signal je uočila posada tankera koji operiše kod baze Andersen na Guamu.

Bonus video:

47:15

REDAKCIJA 12.04.2024. 3. DEO

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.