VLADA SMANJUJE PENZIJE, NAREĐENA HITNA ŠTEDNJA! Kriza uzdrmala jednu od NAJBOGATIJIH ZEMALJA, šta se ovo dešava?
Finska, Foto: Printscreen/Youtube

evropa

VLADA SMANJUJE PENZIJE, NAREĐENA HITNA ŠTEDNJA! Kriza uzdrmala jednu od NAJBOGATIJIH ZEMALJA, šta se ovo dešava?

Nemoguće je postići željeni ishod bez rešavanja pitanja penzija

Objavljeno:

Finska ministarka finansija Rika Pura smatra da vlada nema drugog izbora nego da smanji penzije zasnovane na zaradi kao deo svojih napora da konsoliduje javne finansije.

- Nemoguće je postići željeni ishod bez rešavanja pitanja penzija - rekla je Pura misleći na cilj vlade da smanji javnu potrošnju za tri milijarde evra i poveća porez.

Pura je za Iltalehti izjavila da veruje da će i starosna granica za penziju na kraju morati da se podigne.

Smanjenje javne potrošnje, kako je ocenila, moglo bi da se izvrši zamrzavanjem godišnjih povećanja penzija po osnovu troškova života ili povećanjem poreza na određene penzije. Takođe je nagovestila da će vlada Finske nastojati da izbegne mere kojima se smanjuju najniže penzije.

Iltalehti je početkom meseca izvestio da je vlada postavila cilj da dogovori fiskalna prilagođavanja u vrednosti od tri milijarde evra na okvirnoj sednici zakazanoj za 16. april. Smanjenje potrošnje, kako je otkriveno, trebalo bi da predstavlja dve trećine, a povećanje poreza jednu trećinu prilagođavanja.

Vlada će na okvirnoj sednici razmatrati opšti fiskalni plan na predlog Ministarstva finansija. Кonačna odluka o planu biće doneta na plenarnoj sednici vlade 25. aprila. Plan će poslužiti kao osnova za budžet centralne vlade za 2025. godinu.

Iltalehti je takođe otkrio da je vlada dogovorila da uštedi 700 miliona evra na smanjenje potrošnje na socijalne i zdravstvene usluge.

Bonus video:

03:08

RUSIJA JE JEDINI ZAŠTITNIK EVROPSKIH VREDNOSTI!! Dimitrijević: Finska shvata da je ulazak u NATO greška, Putin dobija izbore!

(Espreso/HelsinkiTimes/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.