DO SAD JE IZBEGAVAO OVU TEMU, ALI SE NAPOKON OGLASIO: Donald Tramp progovorio o abortusu, EVO ŠTA JE IMAO DA KAŽE
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

amerika

DO SAD JE IZBEGAVAO OVU TEMU, ALI SE NAPOKON OGLASIO: Donald Tramp progovorio o abortusu, EVO ŠTA JE IMAO DA KAŽE

Tramp je ponovio da podržava dostupnost vantelesne oplodnje.

Objavljeno:

Republikanski predsednički kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp kaže da i dalje smatra da pitanje zabrane abortusa treba odrediti zakonima saveznih država SAD, a ne donošenjem nacionalne zabrane abortusa.

Donald Tramp je, u video-objavi na svojoj društvenoj platformi Truth Social, ponovio je da podržava abortus u slučaju silovanja, incesta i u slučaju da je ugrožen život majke.

Tramp je takođe ponovio da podržava dostupnost vantelesne oplodnje. Rojters podseća da je od pokretanja svoje kampanje krajem 2022. godine, Tramp uglavnom izbegavao temu abortusa.

Nije rekao da će tražiti nacionalnu zabranu abortusa ako se vrati u Belu kuću, što će verovatno biti važna tema za glasače obe političke stranke na predsedničkim izborima u novembru.

Naveo je da je odgovoran za odluku Vrhovnog suda SAD iz juna 2022. kojom je okončano pravo federalnih vlasti da odlučuje o pravu na abortus, što je i omogućio imenovanjem trojice konzervativnih sudija dok je bio predsednik.

- Moj stav je da sada imamo abortus tamo gde su ga svi želeli u pravnom smislu, a države će odlučiti glasanjem ili zakonom ili možda oboje - rekao je Tramp u svom videu. "I šta god da odluče, to mora biti zakon zemlje, odnosno određene savezne države".

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca smatra da odluku o abortusu treba da donose pacijentkinje i njihovi lekari, a ne vlasti.

Bonus video:

02:36

NETANJAHU ĆE POKOPATI BAJDENA I DEMOKRATE DA BI OSTVARIO CILJ! Vujičić: Tramp će ih potući do nogu ukoliko ne uvezu izbeglice

(Espreso/RTS/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.