UDALA SE ZA ŠEIKA, PA JEDVA IZVUKLA ŽIVU GLAVU: Prošla pakao da bi se domogla SLOBODE, a evo gde se DANAS nalazi
Šeici, Foto: AP

DRAMATIČNO

UDALA SE ZA ŠEIKA, PA JEDVA IZVUKLA ŽIVU GLAVU: Prošla pakao da bi se domogla SLOBODE, a evo gde se DANAS nalazi

Haja nije bila tipična arapska žena, te je i sama priznala da je imala mnogo slobode

Objavljeno:

Princeza Haja bint Husein prošla je pakao da bi se domogla slobode, a njen slučaj pratio je ceo svet.

Rođena je 3. maja 1974. i ima 49 godina. Ona je ćerka pokojnog kralja Jordana, Huseina i polusestra trenutnog kralja Abdulaha II.

2004. postala je šesta supruga šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, jednog od najmoćnijih muškaraca arapskog sveta. Njen, sad već bivši suprug, potpredsednik je Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i predsednik vlade. Takođe je i ministar odbrane i nalazi se na čelu Emirata Dubai (jednog od sedam emirata koji čine UAE).

Njihov brak trajao je sve do 2019, kad je Haja pobegla od supruga i zatražila i dobila azil u Nemačkoj. Njen beg privukao je ogromnu medijsku pažnju, kao i sudska bitka s bivšim suprugom oko njihovo dvoje dece, princeze Džalile (rođene 2007) i princa Zahjeda (rođen 2012).

Inače, za 24 godine starijeg šeika udala se kad je imala 30 godina, a u javnosti se smatralo da imaju skladan brak. Haja ga je često i sama hvalila i govorila kako je odličan otac, ali onda je usledio mučan razvod, pun preokreta, koji su britanski mediji nazvali "najpoznatijim kraljevskim rastankom nakon Čarlsa i Dajane".

Haja nije bila tipična arapska žena, te je i sama priznala da je imala mnogo slobode. Redovno je putovala, s njim se često pojavljivala u javnosti, bila aktivna na društvenim mrežama, a pre braka sa šeikom, Haja se takmičila na Olimpijskim igrama u jahanju sa preponama 2000. u Australiji i od 2007. članica je Međunarodnog olimpijskog odbora.

Supruga je napustila 2019, nekoliko meseci nakon što je njegova ćerka, princeza Latifa, prisilno vraćena kući i zatočena i potražila azil u Nemačkoj, državi koja je slabo politički povezana s Emiratima. Nedugo nakon toga, ne otkrivajući svoje razloge, otišla je u Veliku Britaniju u kojoj i danas živi. Tvrdila je da "strahuje za svoj život", a postojale su glasine o tome da je imala aferu sa svojim telohraniteljem. Sa sobom je povela dvoje dece, a usledila je žestoka sudska bitka za starateljstvo.

Princeza Latifa
Princeza Latifafoto: Printscreen/Youtube/ David Haigh

Na sudu je ispričala da se bojala za bezbednost svoje porodice, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj s otkočenim osiguračem. Njen advokat je tvrdio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj "pretio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je", a sudija na Londonskom porodičnom sudu, gde se pravna bitka vodila presudio je u njenu korist.

Haja trenutno živi u Londonu, nedaleko od doma princa Vilijama i Kejt Midlton. Jordanska ambasada u oktobru 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, te joj tako obezbedila diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Bonus video: POSLE DRUGOG SASTANKA RAZMIŠLJAMO O BRAKU I DECI Trener za lični razvoj: Žene vide ljubav tamo gde je nema, to nam je u prirodi

01:56

POSLE DRUGOG SASTANKA RAZMIŠLJAMO O BRAKU I DECI Trener za lični razvoj: Žene vide ljubav tamo gde je nema, to nam je u prirodi

(Espreso/Insider/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.