ŠTA SE SVE ZNA O RUSKOJ RAKETI "CIRKON" KOJOM JE GAĐAN KIJEV? Putin ju je nazvao NEPOBEDIVOM
Raketa"Cirkon", Foto: Printscreen/Youtube/news.com.au

rat u ukrajini

ŠTA SE SVE ZNA O RUSKOJ RAKETI "CIRKON" KOJOM JE GAĐAN KIJEV? Putin ju je nazvao NEPOBEDIVOM

Dok su ruski raketni napadi na Kijev postali zastrašujuća rutina tokom invazije na Ukrajinu, napad koji se dogodio 25. marta bio je redak događaj.

Objavljeno: 23:45h

Dok su ruski raketni napadi na Kijev postali zastrašujuća rutina tokom invazije na Ukrajinu, napad koji se dogodio 25. marta bio je redak događaj.

Sirene za vazdušnu uzbunu u Kijevu, koje ljudima inače daju više nego dovoljno vremena da zgrabe kaput i dođu do najbližeg skloništa pre nego što projektili stignu, oglasile su se samo nekoliko sekundi kada je niz eksplozija potresao glavni grad, piše Kyiv Independent.

Ti zvuci su bili kijevska protivvazdušna odbrana koja je presrela navodno dve ruske rakete 3M22 Cirkon, čiji su delovi pali na zemlju u nekoliko gradskih naselja, ranivši dvoje ljudi i uništivši delove Kijevske državne akademije dekorativnih i primenjenih umetnosti. Iako vlasti nisu definitivno potvrdile tačan tip projektila, početna analiza krhotina snažno je sugerisala da je to Cirkon.

Dva dana nakon napada portparol ukrajinske Operativne komande Jug Natalija Humenjuk upozorila je da Rusija ima "nekoliko desetina takvih projektila uskladištenih u vojnim centrima poput Krima".

Projektil Cirkon je relativno novi član ruskog arsenala oružja koji gađa gradove poput Kijeva, što znači da zasad ima relativno malo informacija o njemu.

Novi član ruskog arsenala

"Izjave Rusa o Cirkonu sadrže značajan deo propagande i psihološkog uticaja", rekao je Andrij Karuk, istoričar i stručnjak za oružje, za Kyiv Independent.

"Stoga je moguće da su njegove mogućnosti preuveličane", dodao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2019. potvrdio da će to biti "hipersonična raketa koja može ubrzati do otprilike 9 maha" i imati domet "preko 1000 kilometara", hrabro je proglasivši "nepobedivom".

Ipak, nije sasvim opravdao. U pravilu Rusija koristi obe vrste projektila dugog dometa - krstareće i balističke. Krstareće rakete imaju mlazni pogon i imaju tipičnu podzvučnu (sporiju od 1 maha, brzine zvuka, koja iznosi 1234.8 kilometara na sat) brzinu leta od oko 880 kilometara na sat na ravnoj putanji.

Često lansirani iz teških bombardera iznad Kaspijskog mora, njihova relativno mala brzina leta daje Ukrajini unaprijed upozorenje, ponekad satima, o predstojećem napadu. Balistički projektili se ispaljuju visoko u atmosferu pre nego što padnu na svoje mete u luku, postižući brzinu nekoliko puta veću od brzine zvuka pre nego što pogode svoju metu.

Među takvim oružjem je ruska hipersonična raketa Kinžal, koju je daleko teže, iako ne i nemoguće, presresti i oboriti. Kremlj je tvrdio da Kinžal može postići maksimalnu brzinu od 10 maha, iako samo u kratkom trajanju svog leta, a njegova učinkovita manevarska sposobnost pri takvim brzinama dovedena je u pitanje.

Cirkon je nova vrsta pretnje. Tehnički gledano, krstareću raketu pokreće ono što se naziva scramjet (supersonični motor) , dajući projektilu potreban hipersonični pritisak. Projektil ili letilica na koju je priključen i dalje mora da postigne nadzvučnu brzinu, veću od 1 maha, pre nego što počne da radi, tako da tradicionalni motor na čvrsto gorivo pruža prvu fazu leta, pre nego što ga scramjet potera do hipersonične brzine veće od 5 maha ili 6.174 kilometara na sat.

Cirkon je izvorno dizajniran da bude protivbrodski projektil, tako da je njegova upotreba protiv gradova izrazito odstupanje i znak nastavka pokušaja Moskve da probije protivvazdušnu odbranu Kijeva. Navodno nosi bojevu glavu tešku 300 kilograma, što je manje od one koju nose podzvučne ruske krstareće rakete, iako sama kinetička energija hipersonične rakete koja pogađa metu više nego nadoknađuje to.

Ako ostavimo eksplozivnu moć po strani, nema sumnje da će se Rusija nadati da će joj brzina Cirkona omogućiti da porazi kijevsku protivvazdušnu odbranu, znatno pojačanu od pokretanja sveobuhvatne invazije zapadnih sustava, piše Kyiv Independent.

Cirkon ne predstavlja dodatnu pretnju sam po sebi, već kao deo kombinovanih napada- rekao je Karuk i dodao:

- Uporaba hipersoničnih projektila u kombinaciji sa podzvučnim krstarećim projektilima i bespilotnim letelicama značajno povećava verovatnost proboja ukrajinske protivvazdušne odbrane."

Patrioti su pokazali da Kinžal nije nepobediv

Sistemi Patriot proizvedeni u SAD već su pokazali da je Kinžal, koji je Kremlj također jednom nazvao nepobedivim, sve samo to ne, iako sposobnost Ukrajine da obori takve projektile zavisi o nastavku pomoći SAD, koja trenutno nije određena. Cirkon ima jednu veliku prednost u odnosu na Kinžal, što je također dovoljno demonstrirano tokom istog napada.

Kinžal se gađa iz aviona MiG-31, koje Ukrajina pomno prati. Čim poleti, nad celom Ukrajinom uvodi se vazdušna uzbuna za cjelu zemlju, dajući ljudima vremena da dođu do skloništa, iako su toliko česti da ih nakon više od dve godine mnogi ignorišu.

Balističke rakete usmerene na Kijev 25. marta ispaljene su iz zemaljskih lansera, zbog čega je bilo samo nekoliko sekundi upozorenja. Čak i ako ih uspešno presretnu, geleri koji padaju mogu ubiti i povrediti one koji nisu imali vremena potražiti sklonište. No iako su oni još jedna pretnja za one koji žive u ukrajinskim gradovima, stručnjaci ne veruju da će značajno promeniti širu sliku.

- Trenutno nema znakova da će Rusi moći masovno koristiti Cirkon jer je ovo oružje vrlo složeno i skupo - rekao je Karuk - Njihova lansiranja ostaće pojedinačna, na pozadini desetina krstarećih projektila i dronova.

Bonus video:

06:39

KIJEV BERE PLODOVE MASAKRA U MOSKVI! Ratni reporter tvrdi: Teroristi deluju kao PODIZVOĐAČI OZBILJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE

(Espreso/Blic/Index/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.