OVO JE TRENUTAK KAD JE TV POČEO DA PRIKAZUJE VESTI U BOJI: Ovako je izgledao MOMENAT KOJI JE PROMENIO SVET (VIDEO)
Bo Bruner, voditelj prvih vesti u boji, Foto: Printscreen/Youtube/Engineering and architecture

WOW!

OVO JE TRENUTAK KAD JE TV POČEO DA PRIKAZUJE VESTI U BOJI: Ovako je izgledao MOMENAT KOJI JE PROMENIO SVET (VIDEO)

Tačan momenat prelaska vesti sa crno-belog prenosa na onaj u boji

Objavljeno:

Televizija danas je skroz drugačija od onoga kakva je bila na samom početku. Na hiljade kanala različitnog sadržaja, stranog i domaćeg, deluje da prenosima nema limita.

Ranije to tako nije bilo, a pored manjeg broja kanala, postojao je još jedan veliki problem - televizija je bila crno-bela.

U periodu 60ih i 70ih godina vesti su poprimali novu tehnologiju - tv u boji. Mnoge države su snimale kako je to izgledao, neke malo pompeznije od drugih.

Na primer, u Norveškoj je to izgledalo ovako:

Međutim, 5 godina pre toga, jedan od prvih prenosa u boji je bio u Americi, u državi Ajova.

Na internetu je objavljen snimak prenosa za koji se navodi da je prvi put da su vesti prešle na vesti u boji. Do ovog monumentalnog događaja došlo je 14. aprila 1967. godine na Kanalu 2 u Ajovi. Iako mnogi od nas nismo prisustvovali promeni, internet je tu da nam pokaže kako je ovaj značajni istorijski događaj izgledao.

Na snimku možemo videti voditelja Bob Brunera, koji je iskazao čast što je baš on taj koji će biti prvi u vestima u boji.

"Velika mi je čast što sam prvi izabran za našu veliku promenu, jer ima mnogo "šarenolikijih" osoba ovde koje su mogle da budu umesto mene."

Međutim, ovo nije prva televizija u boji, jer prvi televizor u boji je nastao jos 1954. godine, ali tek u 70im godinama prošlog veka došlo je do apsolutne tranzicije sa crno-belih televizora.

Bonus video:

06:38

ISTORIJA SRPSKOG NARODA JE ISTORIJA STRADANJA SRPSKOG NARODA

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.