NEVIĐENA SKANDALČINA! Argentinac opet ŠOKIRA, pazite samo šta je sada URADIO...ovo je izazvalo TEKTONSKE POTRESE
Havijer Milej, Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

TRESE SE PLANETA

NEVIĐENA SKANDALČINA! Argentinac opet ŠOKIRA, pazite samo šta je sada URADIO...ovo je izazvalo TEKTONSKE POTRESE

Novi argentinski ultradesničarski predsednik Havijer Milej u razgovoru s novinarom Andresom Openhajmerom komentarisao je zaustavljeni plan ekonomske štednje i čvrstu podršku Izraelu nakon međunarodne osude rata s Gazom

Objavljeno:

Vlada Kolumbije je naredila proterivanje svih argentinskih diplomata iz ambasada nakon intervjua u kojem je argentinski predsednik Havijer Milej svog kolumbijskog kolegu nazvao terorističkim ubicom.

„Izjave argentinskog predsednika narušile su poverenje naše nacije i uvredili dostojanstvo predsednika Gustava Petra koji je izabran demokratski“, saopštilo je kolumbijsko ministarstvo spoljnih poslova u sredu.

Novi argentinski ultradesničarski predsednik Havijer Milej u razgovoru s novinarom Andresom Openhajmerom komentarisao je zaustavljeni plan ekonomske štednje i čvrstu podršku Izraelu nakon međunarodne osude rata s Gazom.

„Ne možete puno da očekujete od nekog ko je bio teroristički ubica“, rekao je Milej za prvog kolumbijskog levičarskog predsednika.

Osim njega, u intervjuu je uvredio i meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, nazvavši ga „neznalicom“. Povod za to verovatno je bilo što je Lopez Obrador ranije kritikovao Milejevu politiku i uporedio ga s diktatorom. U četvrtak je u objavi na društvenim mrežama Lopez Obrador uzvratio udarac pitajući se zašto su Argentinci glasali za nekog ko nije u pravu i prezire narod.

Havijer Milej
Havijer Milej foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Odbrana Izraela i nada za Trampa

U gotovo sat vremena dugom intervjuu Milej je takođe branio odgovor Izraela na teroristički napad Hamasa, rekavši kako je rat u Gazi unutar vladavine zakona.

„Izrael je bio meta brutalnog napada, takve stvari zahtevaju primeren odgovor. Izrael nije napravio nikakav eksces“, rekao je Milej.

Milej, koji je rođen kao katolik, izrazio je želju za prelazak na judaizam zato što smatra da je njegov sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom bio jedan od najtoplijih koje je održao otkako je preuzeo dužnost.

Priznao je da se nada da će bivši predsednik Donald Tramp pobediti na američkim izborima u novembru, ali da nameravaju da ostanu saveznici ko god preuzme dužnost.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

SAD i Izrael su saveznici Argentine tako da nije tajna da su moje ideje sličnije onima republikanske stranke, ali imamo odličan odnos i s demokratima, tvrdi Milej.

Ponovio je i svoju nameru da zatvori centralnu banku zemlje nazivajući je mehanizmom prevare, ali nije naveo ko će biti odgovoran za fiskalnu politiku u zemlji ako tu ideju sprovede. Milej je priznao da je njegov pokušaj reforme zastao u argentinskom Kongresu poslednjih nedelja, ali da njegova vlada ostaje pri nameri da zatvori centralnu banku u roku od tri godine.

Bonus video:

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

(Espreso/ CNN/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.