OVO JE NAJSKUPLJA STVAR NA SVETU: Prodaje se za 140 MILIONA DOLARA po gramu, zlato i dijamanti ne mogu da mu PRIĐU
Naučnik liustracija, Foto: EPA / Beth LaBerge / KQED PHOTOS / POO

neverica

OVO JE NAJSKUPLJA STVAR NA SVETU: Prodaje se za 140 MILIONA DOLARA po gramu, zlato i dijamanti ne mogu da mu PRIĐU

Najskuplja stvar je prah koji se zove endoedarski fulereni

Objavljeno:

Kad pomislite na najskuplju stvar na svetu, što vam prvo pada na pamet? Zlato i dijamanti? Luksuzne namirnice kao što su beli tartufi i kavijar? Najskuplja stvar je zapravo prah koji se zove endoedarski fulereni na bazi atoma azota i košta 140 miliona dolara po gramu.

Oksfordski naučnici iz firme Designer Carbon Materials razvili su 2015. godine novi materijal koji bi se mogao koristiti za izradu neverovatno preciznih atomskih satova, koji bi zbog njega mogli biti veoma mali. Naime, tipični atomski satovi veličine su sobe.

Atomski satovi su deo GPS sistema, a mogućnost izrade minijaturnih satova poboljšala bi ne samo savete o putanji, već i mogućnost automobila bez vozača, budući da bi tačnost ugrađenih atomskih satova mogla pomoći GPS sistemima da prate lokaciju automobila čak i tamo gde je GPS signal slab, na primer kroz tunele, što dužu vožnju odjednom čini mnogo sigurnijom.

Materijal je minijaturni kavez atoma ugljenika, s atomom azona unutra, a firma računa da bi u budućnosti svi naši pametni telefoni mogli sadržati mini atomske satove. Prvi put otkriveni 1985., endoedarski fulereni nastaju zatvaranjem atoma (ne nužno azota) u kavez od 60 atoma ugljenika.

U tim kavezima atomi ugljenika poredaju se na sličan način kao vrhovi fudbalske lopte, odakle i dolazi njihov nadimak "bucky balls". Ove zatvorene molekule imaju znatno poboljšana fizička i elektronička svojstva u poređenju sa "normalnim". Ni istraživanje jednog od najskupljih materijala na zemlji nije bilo jeftino. Naime, 2013. Univerzitet Oksford je s dva partnera dobilo 1.5 miliona funti istraživačke podrške za razvoj proizvodnih metoda "za povećanje proizvodnje endoedarskih fulerena do nivoa grama".

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

(Espreso/Index/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.