TERORISTI SE UPUTILI KA OVOJ DRŽAVI? Novi ŠOKANTNI detalji masakra u Moskvi, broj umrlih RASTE
Napad u Moskvi, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

rusija

TERORISTI SE UPUTILI KA OVOJ DRŽAVI? Novi ŠOKANTNI detalji masakra u Moskvi, broj umrlih RASTE

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom terorističkog napada

Objavljeno: 11:09h

U sinoćnom terorističkom napadu u koncertnoj dvorani "Krokus siti hol", nedaleko od Moskve, usmrćeno je 143 ljudi, dok je hospitalizovana 121 osoba.

Ruski mediji navode da je napad bio dobro pripremljen i osmišljen kako bi broj žrtava bio što veći. Napadači su pobegli sa lica mesta, ali su kasnije uhvaćeni.

"Krokus Siti Hol", koji nalazi u Krasnogorsku, naselju na zapadnoj periferiji ruske prestonice, samo je deo većeg zabavnog kompleksa otvorenog 2009. godine, koji uključuje i tržni centar i hotel, navodi "Raša tudej". Sama koncertna sala prima do 7.500 ljudi i bila je skoro puna kada su teroristi krenuli u napad, pred nastup popularnog rok benda "Piknik".

Prikupljaju se svi tragovi

Istražitelji, kriminolozi i stručnjaci, zajedno sa operativnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne službe bezbednosti, obavljaju uviđaj na licu mesta. Materijalni dokazi, uključujući oružje i municiju, prikupljaju se sa mesta zločina, uključujući genetičke, balističke i uzmanje otisaka prstiju.

Pregledaju se i snimci sigurnosnih kamera, navodi "RIA Novosti". Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak povodom terorističkog napada.

U vezi sa napadom dosad je uhapšeno ukupno 11 osoba, uključujući četvoricu koji su direktno učestvovali u terorističkom činu. Tu četvoricu su pripadnici ruskih obaveštajnih agencija uhapsili u Brjanskoj oblasti, u blizini ukrajinske granice, saopštio je ruski Istražni komitet. Oni su privedeni u razmaku od nekoliko sati i prebačeni su u Moskvu.

1 / 4 Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Hteli da pređu u Ukrajinu

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da su, nakon napada u Moskvi, "teroristi imali nameru da pređu granicu Rusije i Ukrajine", kao i "da su imali kontakte na ukrajinskoj strani". Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, preneo je ranije Rojters.

Neki lokalni ruski mediji tvrde da se teroristi nalaze na listi traženih osoba i da su poreklom iz Ingušetije, na jugu Rusije. Neki očevici su izjavili da su napadači izgledali kao da su poreklom "iz Azije i sa Kavkaza" i da su komunicirali na "stranom jeziku, a ne na ruskom”. Zvanična Moskva nije komentarisala identitet napadača.

Sve najnovije informacije o terorističkom napadu u Moskvi možete da pratite uživo u našem blogu.

Bonus video:

11:53

TERORISTIČKI AKT U MOSKVI ĆE IMATI OZBILJNE POSLEDICE! Janjić: Moguće je da su napad izveli Čečeni, Rusija u teškoj situaciji!

(Espreso/24sedam/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.