AKO STE MISLILI DA CEZAR SALATA NOSI IME PO CEZARU, GRDNO SE VARATE: Ovo su priče iza imena poznatih jela
Hrana, Foto: Marina Lopičić

Zanimljivosti

AKO STE MISLILI DA CEZAR SALATA NOSI IME PO CEZARU, GRDNO SE VARATE: Ovo su priče iza imena poznatih jela

Od Cezar salate do Karađorđeve šnicle, širom domaće i strane kuhinje postoje jela imenovana po poznatim ličnostima, a ovo su neka od najzanimiljviijih.

Objavljeno:

Mnogi popularni recepti su dobili imena po poznatim ličnostima, bilo kuvarima koji su za njih zaslužni, ili pak istorijskim figurama koje su inspirisale jela. Ovo su neki od najpopularnijih svetskih jela koje nose imena po poznatim osobama i priče iza njih.

Pica Margarita

Prva na listi nalazi se pica koja nosi me po kraljici Margariti Savojskoj, i kreirana je 1889, tokom njene posete Napulju.. Napravljena je u bojama italijanske zastave: sos od paradajza, mocarela i bosiljak,a za tvorca se smatra Rafaele Espozito, napoljuski pekar.. Ova pica je mngoima omiljena, a često se smatra i jednom od prvih pica kakve znamo.

Pica
Picafoto: Printscreen Instagram/gepettosathahndorf

Jaja Benedikt

Jaja popularna širom sveta imaju dve priče o nastanku, obe jednako moguće. Prema jednoj, jaja je izmislio Lemuel Benedikt koji je u poznatom hotelu u Njujorku naručio ovakva jaja da mu pomognu protiv simptoma mamurluka. Prema drugoj verziji, ova jaja su napravljena za američkog finansijera Legranda Benedikta po prvi put.

Jaja Benedikt se sastoje of engleskog mafina, slanine, poširanog jaja i holandez sosa
Jaja Benedikt se sastoje of engleskog mafina, slanine, poširanog jaja i holandez sosafoto: printscreen/youtube/Gordon Ramsay

Cezar salata

Česta zabluda je da ovo popularno jelo nosi ime po rimskom vojskovođi Juliju Cezaru, a prava istina je da je za ovo jelo zaslužan kuvar Ćezare Kardini, a kreirao ga je u svom restoranu u Ćezare u Meksiku.

Cezar salata
Cezar salatafoto: Profimedia

Karpaćo

Karpaćo je poznato jelo od tanko naseckanog živog mesa (sirova govedina ili riba) a ime je dobilo po sliakru Vitoreu Karpaću, koji je bio poznat po korišćenju crvenih i belih boja, koje podsećaju na boje mesa.

Karpaćo
Karpaćofoto: Printscreen YouTube/ThatDudeCanCook

Pavlova torta

Torta koja nosi ime po popularnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a torta je nastala 20ih godina prošlog veka tokom nejnog boravka u Australiji i Novom Zelandu.

Pavlova torta
Pavlova tortafoto: YOUTUBE/SCREENSHOT/GELSON'S MARKETS

Sendvič

Kada je imenovanje ovog jela koje se sastoji od dva parčeta hleba sa mesom između bilo u pitanju, logičan izbor je pao na njegovog tvorca Džona Montaga, grofa od Sendviča, koji je navodno želeo da jede dok igra karte, te zahtevao da mu kuvar napravi hranu koju može jesti rukama a da se ne uprlja. Tako je nastao sendvič. Ako je neko ranije i jeo sendvič, njegova popularnost se ipak vezuje za grofa od Sendviča.

Sendvič
Sendvičfoto: Printscreen/youtube/ŠtaDaJedem?

Karađorđeva šnicla

Šnicla punjena kačkavaljem/kajmakom, umotana u prezlu i pečena je tradicionalno srpsko jelo koje nosi naziv po Karađorđu Petroviću, vođi Prvog srpskog ustanka.

Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šniclafoto: Printscreen/Youtube

Napoleon torta

Iako se ne vezuje za Napoleona lično, nastala je pred proslavu stogodišnjice pobede Rusije nad Napoleonom Bonapartom, pa je po tome i ponela ime. ova torta se zove i "Hiljadu listova" ali je najpoznatija pod imenom Napoloen.

Napoleon torta
Napoleon tortafoto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

Bonus video:

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.