OVO SU NAJSREĆNIJE ZEMLJE ZA MLADE ISPOD 30. GODINA: Iznenadićete se kad vidite na kom se mestu SRBIJA našla (FOTO)
Najsrećnije zemlje za život, Foto: Tamara Trajković, Ana Paunković

sREĆA U SVETU

OVO SU NAJSREĆNIJE ZEMLJE ZA MLADE ISPOD 30. GODINA: Iznenadićete se kad vidite na kom se mestu SRBIJA našla (FOTO)

Srbija je treća najsrećnija zemlja na svetu, ako pitate mlađe stanovništvo

Objavljeno:

U međunarodnim studijima o srećim širom sveta, nekoliko zemalja se izdvaja kao one koje važe za najsrećnije države sveta. Ove godine se odnosi na prosek izvučen za period 2021 do 2023. godine.

Finska je sedmu godinu zaredom obezbedila prvo mesto među najsrećnijim zemljama sveta, međutim, i Srbija je dobila jednu laskavu nagradu.

Na listi je ukupno 143 zemlje, a Srbija je ove godine zabeležila i najveći skok u odnosu na prethodne godine na sveobuhvatnoj listi. Uz Srbiju, veliki skok su zabeležile i Bugarska i Letonija. Srbija se našla na 37. mestu sa prosečnim indeksom sreće 6.4.

Srbija se rangirala u top 3 najsrećnije zemlje za ljude ispod 30 godina, odmah ispod Izraela i Litvanije.

Prosečan indeks sreće kod mladih u Srbiji je 7.6 od maksimalnih 10, a u top pet zemalja plasirale su se i Danska i Island. Iako je Finska rangirana najbolje kad se gleda celokupno stanovništvo, na listi za mlađe od 30 godina našla se na sedmom mestu.

Veliko iznenađenje na listi je i Amerika, koja se nalazi na 62 mestu za mlađe od 30 godina, i oni su jedna od država koja beleži nezadovoljnije mlado stanovništvo od starije populacije.

Što se tiče sveobuhvatne liste za ukupno stanovništvo, imalo je iznenađenja. Prvi put u više od 10 godina, SAD i Nemačka nisu među 20 najsrećnijih nacija, pale su na 23. i 24. mesto. Francuska je zauzela 27. mesto.

Zanimljivo je da u prvih deset stanovnika nema ni jedne od najvećih zemalja, a jedino Australija i Holandija imaju preko 15 miliona stanovnika. Na samom dnu liste, proglašena kao najnesrećnija zemlja je Avganistan, gde je prosečna ocena sreće 1.7 od maksimalnih 10, koji je na sve tri liste ( sveukupna lista, mlađi od 30 i stariji od 60) zauzeo poslednje mesto.

Najsrećnija zemlja u regionu je Slovenija na 21 mestu, a potom sledi Srbija, na 37. mestu.

Sreća u regionu na sveobuhvatnoj listi

  • 21. mesto - Slovenija
  • 37. mesto -Srbija
  • 63. mesto - Hrvatska
  • 65. mesto - Bosna i Hercegovina
  • 84. mesto - Severna Makedonija

Bonus video:

05:16

DA LI ĆE SRBIJA UNETI NOVITETE U ŠKOLE? Stručnjaci bez dileme: Sa četiri godine se kreće, 20% dece nije iz IDEALNE porodice

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.