KAKO SE ZAPRAVO PREZIVA BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA? Znate im imena i titule, ali ne i ovo!
Kraljevska porodica, Foto: Johnny EGGITT / AFP / Profimedia

Velika britanija

KAKO SE ZAPRAVO PREZIVA BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA? Znate im imena i titule, ali ne i ovo!

Promenili su prezime u dvadesetom veku zbog povezanosti sa Nemcima

Objavljeno:

Velika Britanija je monarhija, na čelu sa kraljem Čarlsom i kraljicom Kamilom, prvi u liniji za tron je Princ Vilijam, oženjen za Kejt Midton, a drugi je njegov mlađi brat Hari, oženjen za glumicu Megan Markl. Primećujete kako se, iako celu lozu znamo po imenu (a neretko i tituli), prezime izostavlja?

Razlog za ovo je što u Velikoj Britaniji monarhija nema standardizovano prezime, umesto toga oni koriste svoje titule i imena za identifikaciju, kao na primer - princ i princeza od Velsa.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabetafoto: EPA/Stringer

Međutim, kada je potrebno koristiti prezime, oni imaju ono na koje se oslanjaju, u skladu sa tradicijom ili željom monarha.

Kako se preziva britanska kraljevska porodica?

Prezime britanske porodice je Vindzor. Ovo prezime se koristi od 1917. godine, kada je Kralj Džordž V odlučio da promeni prezime, Saks-Koburg i Gota, koje je originalno nemačkog porekla, u Vindzor. Pre 1917. godine plemstvo je imalo samo imena plus ime kuće/dvorca ili dinastije čiji su bili članovi.

Kralj Čarl nosi prezime Vindzor
Kralj Čarl nosi prezime Vindzorfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Do promene je došlo tokom Prvog svetskog rata, a razlog za to je što kralj Džordž nije želeo da ga povezuju sa neprijateljskom Nemačkom. Prezime Vindzor je izabrao zbog zamka koji je bio u vlasništvu kraljevske porodice. Ovim gestom je pojačao nacionalni identitet i svojku porodicu još više distancirao od nemačkog porekla, i postao osnivač dinastije Vindzor.

Međutim, već 1960. dolazi do blage promene prezimena, Mauntbaten-Vindzor, nakon što je kraljica Elizabeta dodala muževljevo prezime na svoje. Ovo prezime korisiti i kralj Čarls.

A šta je sa Vilijamom i Harijem?

Od malena Vilijam i Hari su nosili prezime Vejls, koje je bilo titutla njihovih roditelja. Nakon zasnivanja porodica, iako je Vindzor njihova dinastija, svako je dobio prezime po kome će njegovi potomci nositi ime. Međutim, ovo se odnosi samo na neke trenutke, jer za vreme formalnih i kraljevskih događaja nose prezime Vindzor. Deca princa Vilijama i Kejt Midleton koriste prezime Kembridž.

Što se tiče Harija i Megan, oni su nedavno promenili prezime svojoj deci, te sad nose prezime Saseks.

Prema zvaničnim podacima kraljevske porodice, svi njeni članovi ne moraju da korsite prezime dinastije u svakodnevnom životu. Ovo pravilo važi za one sa kraljevskom ili plemićkom titulom. Međutim, u slučaju kad treba jasno naznačiti kraljevsku proodicu, u stiuacijama poput sklapanja braka, nasmeđivanja ili slično, članovi koji nemaju kraljevsku titulu mogu koristiti prezime Vindzor.

Bonus video:

10:04

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.