ISLAND U GROTLU NAJJAČE ERUPCIJE VULKANA OD DECEMBRA: Lava stigla do grada, cela zemlja strahuje od jednog!
Lava na Islandu, Foto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

DRAMA

ISLAND U GROTLU NAJJAČE ERUPCIJE VULKANA OD DECEMBRA: Lava stigla do grada, cela zemlja strahuje od jednog!

Na jugu Islanda od sinoć je na snazi vanredno stanje

Objavljeno:

Nakon erupcije vulkana na poluostrvu Rejkjanes na Islandu, lava je danas stigla do istočne odbrane malog evakuisanog grada Grindavik, javili su lokalni mediji.

Snažni i brzi tokovi lave počeli su da teku kasno sinoć, ali vlasti navode da su se od tada značajno smanjili, preneo je BBC. Aktivnost oko pukotine, prvobitno dugačke tri kilometra, je nestala.

Meteorološka kancelarija Islanda saopštila je da potoci lave i dalje teku, ali smanjenom brzinom. Na jugu Islanda od sinoć je na snazi vanredno stanje. Direktor Islandske civilne odbrane Vidir Rejnison rekao je da je urađeno sve što je moglo da se uradi i da je sada najveća briga kako će lava uticati na infrastrukturu.

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je juče, četvrti put od decembra, izbacujući velike količine lave u vazduh. Smatra se da je ovo najjača erupcija od decembra. Ljudi su evakuisani i iz popularnog turističkog mesta, spa centra Plava laguna.

Erupcija vulkana na Islandu
Erupcija vulkana na Islandu foto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Prethodni put vulkan je proradio početkom februara, što je dovelo do prekida centralnog grejanja za 20.000 ljudi, dok je lava uništila puteve i cevovode. Reč je o sedmoj erupciji u oblasti Rejkajnesa od 2021.

Island je seizmičko i vulkansko žarište pošto se nalazi između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, koje se kreću u suprotnim smerovima. Na Islandu postoji više od 30 aktivnih vulkana.

Bonus video:

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.