DANAS CEO SVET SLAVI SVETOG PATRIKA: Praznuju ga i katolici i neki pravoslavci, a evo ko je zapravi bio on!
Statua Svetog Patrika, Foto: Paul McCabe / Alamy / Alamy / Profimedia

zaštitnik iraca

DANAS CEO SVET SLAVI SVETOG PATRIKA: Praznuju ga i katolici i neki pravoslavci, a evo ko je zapravi bio on!

Život Svetog Patrika bio je pun preokreta – od ropstva kada su ga oteli pirati do ličnosti koja je značajno uticala na širenje hrišćanstva u Irskoj

Objavljeno:

Dan Svetog Patrika, praznik koji se tradicionalno slavi 17. marta, predstavlja mnogo više od irskog nacionalnog praznika. Na ovaj dan, mnogi širom sveta oblače zelenu boju, uživaju u irskoj muzici i piju pivo, ali koliko zapravo znamo o svetitelju čije ime nosi ovaj dan?

Rođen oko 390. godine na teritoriji današnje Engleske, Škotske ili Velsa, Sveti Patrik nije bio rođeni Irac, već je u Irsku došao kao misionar. Njegov život bio je pun preokreta – od ropstva kada su ga oteli pirati do ličnosti koja je značajno uticala na širenje hrišćanstva u Irskoj.

Dan Svetog Patrika
Dan Svetog Patrikafoto: AP / Vadim Ghirda

Jedna od najpoznatijih legendi vezanih za Svetog Patrika je ta da je proterao sve zmije sa ostrva.

Međutim, naučnici objašnjavaju ovu "činjenicu" geografskim i klimatskim uslovima koji su sprečavali prisustvo zmija u Irskoj još od glacijalnog perioda, no simbolično, zmije predstavljaju paganska verovanja koja je Patrik "proterao" iz Irske.

Praznik Svetog Patrika postao je popularan širom sveta, ne samo kao dan kada se slavi irski svetac, već i kao prilika za promociju irske kulture i tradicije. Zanimljivo je da iako je zelena boja danas neodvojivo povezana sa ovim praznikom, vitezovi reda Svetog Patrika prvobitno su nosili plavu boju. Promena se dogodila u 18. veku, simbolizujući borbu za irsku nezavisnost.

Osim u Irskoj, Sveti Patrik se slavi i u Nigeriji, gde je takođe zaštitnik zemlje, dok je u mnogim drugim delovima sveta ovaj dan postao simbol zajedništva i slavlja.

Iako mnogi vide Dan Svetog Patrika kao razlog za veselje i opuštanje, iza ove tradicije krije se bogata istorija i kultura. Slavljenje ovog dana prilika je da se upoznamo sa životom i delom Svetog Patrika, kao i sa dubokim tragom koji je ostavio na istoriju i kulturu Irske.

Irska
Irskafoto: Profimedia

Sveti Patrik se slavi i u pravoslavlju

Na zasedanju održanom 9. marta 2017. godine, Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve doneo je odluku kojom se Sveti Patrik, zajedno sa još 14 svetaca koji su bili poštovani u zapadnim zemljama pre velike šizme 1054. godine, uključuje u kalendar svetaca koji se poštuju u Pravoslavnoj crkvi. Ovaj istorijski korak naglasio je težnju za prepoznavanjem i poštovanjem onih koji su, prema oceni Crkve, neprekinuto ispovedali pravoslavnu veru i čiji su životi i dela bili u skladu sa pravoslavnim učenjem, bez obzira na kasnije istorijske podele unutar hrišćanstva.

Komisija zadužena za razmatranje ove odluke temeljno je proučila više aspekata koji se tiču ovih drevnih zapadnih svetitelja. Među ključnim faktorima bili su njihovo neprekidno ispovedanje pravoslavne vere, okolnosti pod kojima su bili poštovani, odsustvo njihovih imena iz polemičkih radova uperenih protiv pravoslavlja, kao i njihovo poštovanje u ruskoj i drugim pravoslavnim crkvama u savremeno doba.

Sveti Patrik, poznat kao zaštitnik Iraca, dobio je globalno priznanje zahvaljujući velikom irskom raseljeništvu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso / 24sedam / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.