U OVOM GRADU JE POTPISANA OBJAVA RATA PROTIV SRBIJE, A SADA JE PONEO ZAVIDNU TITULU: Savršen je za ODMOR, ali...
Bad Išl, Foto: PrintScreen/ YouTube/Very Nice Travel

austrija

U OVOM GRADU JE POTPISANA OBJAVA RATA PROTIV SRBIJE, A SADA JE PONEO ZAVIDNU TITULU: Savršen je za ODMOR, ali...

Evropska prestonica kulture za 2024. godinu je austrijski grad Bad Išl

Objavljeno: 15:32h

Bad Išl je carski grad, lečilište i Evropska prestonica kulture za 2024. godinu.

Idilično austrijsko odmaralište Bad Išl (Bad Ischl) najpoznatije je po činjenici da je upravo tu habsburški car Franc Jozef potpisao objavu rata protiv Srbije, koja je bila osnova za početak Prvog svetskog rata. Međutim, Bad Išl je mnogo više od toga, ističe TU Magazin.

Arhitektura grada je mešavina istorijskih građevina, tradicionalne alpske arhitekture i uticaja iz raznih perioda. Grad uz reku takođe se smatra rodnim mestom „Sommerfrische“, letnjeg odmora koji podrazumeva uživanje u hladnijoj klimi planina. Taj trend je započeo kada su car Franc Jozef i carica koristili to mesto za svoj odmor. Nakon njih su tu kasnije dolazili i pripadnici aristokratije, industrijski magnati i na kraju buržoazija.

Hoteli, kafane, kazina i šetališta izgrađeni su da budu novo igralište za austrijsko visoko društvo i elitu iz cele Evrope. Mnogi umetnici poput Johanesa Bramsa su izgradili svoje vile i upravo te građevine dominiraju gradom i dan danas.

Pored turizma, Bad Išl je najpoznatiji po rudnicima soli na kojima se čitava regija obogatila i po kojim je obližnji grad Salcburg dobio ime. Prva slana kupka i prvi hoteli izgrađeni su 1820-ih, kada je i zvanično započeo medicinski turizam.

Gradić je najbolje upoznati šetnjom, gde možete napraviti predah u nekom od lokalnih restorana. Obavezno treba probati slavne stare specijalitete iz doba Habsburške imperije, juneću supu, Tafelspitz, odnosno kuvanu govedinu sa renom ili Kaiserschmarrn, cepkanu palačinku sa šećerom i kompotom od šljiva.

Bad Išl jedan je od gradova odabranih za kulturne prestonice Evrope za 2024. godinu – pored njega, tu su Tartu u Estoniji i Bodo u Norveškoj.

Bonus video:

04:29

Krenimo na putovanje kamperom!

(Espreso/ Nova/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.