DANAS SVI PRIČAJU O TRAMPU I BAJDENU! Pazite samo ŠTA SE DESILO, spominje se i...
Džozef Bajden i Donald Tramp, Foto: AP

revanš u novembru

DANAS SVI PRIČAJU O TRAMPU I BAJDENU! Pazite samo ŠTA SE DESILO, spominje se i...

Tokom super utorka, ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata

Objavljeno: 07:25h

Američki predsednik Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp ostvarili su pobede na primarnim stranačkim izborima tokom "super-utorka", kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.

Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubedljive pobede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Jedini poraz predsednik SAD doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer. Glas Amerika podseća da je 2020. godine ta američka teritorija odlučila se za demokratu Majkla Blumberga.

Na republikanskim izborima, Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.

Tokom super utorka, ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata.

Kako navodi Glas Amerike, glasovi super-utorka omogućiće Bajdenu i Trampu da ubrzo dobiju većinu delegata, osvoje stranačke nominacije i ponovo se susretnu na opštim izborima zakazanim za novembar.

Nekoliko država koje su glasale u super utorak dodeljuju sve svoje delegate na stranačkoj konvenciji pobedniku pojedinačnih primarnih izbora, umesto da proporcionalno dodele glasove u skladu sa rezultatima glasanja, što bi, prema Glasu Amerike, moglo da ide u korist bivšem predsedniku.

Predsednik Bajden saopštio je da su milioni Amerikanaca "jasno čuli svoj glas” i sugerisao je da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko telo želi "da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad”.

Tramp je "usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu“, navodi Bajden, i želi da "ukine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti“.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Profimedia

Tramp je u obraćanju okupljenima u letovalištu Mar-a-Lago rekao da je “ovo veličanstvena noć”.

"Ne zovu ga super-utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć", rekao je bivši američki predsednik komentarišući rezultate.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji.

"Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije", poručio je on.

Bonus video:

04:03

Miletić: Izbori u Americi menjaju tok rata - Ako Tramp pobedi, PARKIRAĆE TENKOVE NA GRANICI SA RUSIJOM?

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.