JOŠ JEDNA ZEMLJA BI MOGLA DA POSTANE ČLAN NATO AKO UKLONI NUKLEARNO ORUŽJE?! Iznete tvrdnje koji će ZATRESTI svet
NATO, Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

škotska

JOŠ JEDNA ZEMLJA BI MOGLA DA POSTANE ČLAN NATO AKO UKLONI NUKLEARNO ORUŽJE?! Iznete tvrdnje koji će ZATRESTI svet

Nacionalisti u Škotskoj žele da njihova država bude odvojena od Ujedinjenog Kraljevstva i članica NATO-a

Objavljeno:

Škotska nacionalna stranka je istakla da bi nezavisna Škotska mogla postati punopravna članica NATO alijanse kada bi uklonila nuklearno oružje iz zemlje.

Angus Robertson, sekretar kabineta za ustav i nekadašnji zamenik lider pomenute stranke, pokrenuo je najnoviji u nizu politički dokumenat kojim izlaže nacrt nezavisnosti njegove stranke.

Izveštaj pod nazivom "Mesto nezavisne Škotske u svetu" obećava da će Škotska biti "dobar globalni građanin" ako prekine veze sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Glazgov
Glazgovfoto: EPA-EFE/ PATRICK PIECIUN

U njemu je postavljen plan administracije predvođene ŠNS-om da se Škotska predstavlja na svetskoj sceni kao članica Ujedinjenih nacija , Evropske unije i NATO-a.

U planu se takođe nalaze predlozi da nezavisna Škotska ima svoje oružane snage, a da bi uklonila i nuklearno oružje iz zemlje.

Međutim, ostatak vlasti u Škotskoj je ovaj dokument okarakterisao kao "besmislicu", te se dovelo u pitanje kako se nezavisna Škotska može pridružiti nuklearnom savezu bez nuklearnog oružja.

ŠNS je takođe bila ismejana zato što je nastavila da forsira svoj plan da nezavisna Škotska bude članica EU, ali nekako ne usvoji jedinstvenu valutu evro.

Dokument škotske vlade izložen je kako bi Škotska mogla po prvi put da se samostalno predstavlja na međunarodnoj sceni ako postane nezavisna.

Tvrdi se da će Škotska imati mesto za stolom u UN, EU i drugim važnim globalnim i regionalnim forumima.

NATO
NATOfoto: Profimedia

Robertson je izneo predloge za pridruživanje međunarodnoj zajednici, navodeći Škotsku kao suverenu državu, punopravnu članicu NATO-a.

On je istakao: "Nezavisnost bi značila da Škotska može da odredi vrstu nacije kojoj želi da pripada na svetskoj sceni. Nacija koja deluje na osnovu svojih vrednosti i principa, promoviše ljudska prava i razvoj, i gradi partnerstva sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama kako bi se suočila sa globalnim izazovima. Kao nezavisna zemlja, mogli bismo da obnovimo i ojačamo naše postojeće odnose na ovim ostrvima i širom sveta, promovišući mir, prosperitet i klimatske akcije", naveo je Robertson.

Ovaj dokument je najnoviji u nizu dokumenata škotske vlade, pod nazivom Izgradnja nove Škotske, koji su opisani kao formiranje prospekta za nezavisnu Škotsku.

Bonus video:

01:17

BJELINIĆ: Sve veće fudbalske rezultate postigli smo na tuđem terenu, bolje bi bilo da igramo u Glazgovu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Kurir/Daily mail/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.