PUTUJETE U BEČ I ŽELITE DA OBIĐETE CEO GRAD METROOM? Ovo je VELIKI ESPRESO VODIČ, otkrivamo vam SVE CAKE (FOTO)
Metro u Beču, Foto: Miloš Dojčinović

putovanje i odmor

PUTUJETE U BEČ I ŽELITE DA OBIĐETE CEO GRAD METROOM? Ovo je VELIKI ESPRESO VODIČ, otkrivamo vam SVE CAKE (FOTO)

Portal Espreso predstavlja vam kako da na najlakši mogući način koristite linije metroa u glavnom gradu Austrije

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Gradski prevoz u Beču važi za jedan od najbolje organizovanih prevoza u Evropi. Pored tramvajskih i autobuskih linija, saobraća i pet linija metroa, dok je šesti u fazi izgradnje. Ceo sistem gradskog prevoza je jedinstven tako da kupljena karta važi u metrou, autobusu i tramvaju.

Bilo da se krećete iz Štefanplaca ka Huteldorfu, ili iz Landštrasea u pravcu Floridsdorfa, bečki metro ili "U-Bahn Wien" jedan je od najlakših načina da obiđete lokacije u ovom prelepom gradu na Dunavu u što kraćem vremenskom periodu.

Prva deonica metroa u Beču otvorena je 1976. godine. Najstarija linija je U4 a najduža U6. Postoje planovi za izgradnju i linije U5.

Portal Espreso predstavlja vam kako da na najlakši mogući način koristite linije metroa u glavnom gradu Austrije.

Vozovi

Vozovi su veoma česti i saobraćaju na svakih nekoliko minuta. Očuvani su i svaki poseduje mapu iznad ulaznih vrata na kojoj možete jasno videti u kom pravcu idete i koje su sledeće stanice.

Očišćeni i održavani tokom decenija, pružiće vam prijatno putovanje i veoma brz prevoz iz jedne lokacije u drugu.

Beč, Metro
foto: Miloš Dojčinović

Metro stanice

Ono što će vam olakšati u svakodnevnom obilaženju grada, jeste što svaka stanica metroa nosi naziv po određenom delu grada.

Tako da, ukoliko ste se odlučili da posetite velelepni dvorac Šenburn, sešćete, ukoliko se krećete iz centra grada, na voz metro linije U4 u pravcu Huteldorfa i izaćićete na stanicu koja se jednostavno zove "Šenburn".

Beč, Metro
foto: Miloš Dojčinović

Čak, ukoliko vam se desi, da ste kojim slučajem ušli u pogrešan voz, dovoljno je da izađete na bilo koju stanicu i pratite znak za željeni Uban.

Naime, svaka metro stanica ima ogromne table koje su postavljene u oba pravca i na kojima su velikim fontom odštampani nazivi stanica po redosledu.

Beč, metro
foto: Miloš Dojčinović

Ono što je dodatno olakšanje prilikom prevoza, jeste i to što svaka metro linija ima svoju specifičnu boju. Pa tako, ukoliko želite da putujete do Švedenplaca (trgu u Prvom bečkom okrugu), koristićete metro liniju U4 i zapamtićete je po zelenoj boji kojom je obeležena.

Kupovina karata

U Beču je sve digitalizovano, bilo da idete u toalet ili naručujete brzu hranu ili kafu, koristićete ekrane za porudžbine. Takav je slučaj i sa linijama metroa.

U svakom prolazu primetićete instalirane tablet ekrane u zidovima na kojima možete kupiti dnevne, nedeljne ili mesečne karte.

1 / 2 Foto: Miloš Dojčinović

Sve se lako završava dodiririma prstiju, samo je neophodno da ubacite željenu sumu novca i ne brinite, automat vam neće progutati pare.

Kada dobijete kartu, videćete tačno vreme isteka karte odštampano u sekundi.

Beč, Metro
foto: Miloš Dojčinović

Cene karata

Cene karata u metrou ne zavise od broja stanica kojim se vozite već od vremena korišćenja, pa tako možete kupiti kartu sa neograničenim brojem vožnji u trajanju od jednog, dva, četiri dana, jedne nedelje ili mesečnu kartu.

Cena karte za pojedinčani prevoz iznosi 2,4 evra.

Cena karte za jedan dan iznosi 8 evra.

Cena karte za 48 časova iznosi 14 evra.

Cena karte za 96 sati iznosi 17 evra.

Cena karte za mesec dana iznosi 51 evra.

Kazna za neposedovanje karte za prevoz iznosi 103 evra a kontrole su česte.

Beč, Metro
foto: Miloš Dojčinović

Linije metroa u Beču

Trenutno postoje sledeće linije: U1, U2, U3, U4 i U6, linija U5 je u izgradnji.

U1 (Oberlaa - Leopoldau) ili crvena linija ima ukupno 19 stanica i prolazi ispod samog centra Beča.

U2 (Seestadt - Karlsplatz) je obeležena ljubičastom bojom i trenutno je najkraća linija u gradu.

U3 (Ottakring - Simmering) jeste narandžasta linija koja je završena 2000. godine i danas ima 21 stanicu i ukršta se sa svim ostalim linijama metroa.

U4 (Hütteldorf - Heiligenstadt) je zelena linija koja se pruža paralelno sa Bečkom rekom da bi potom nastavila dalje duž Dunavskog kanala.

U6 (Floridsdorf - Siebenhirten) ili braon linija predstavlja najdužu liniju Bečkog metroa. Uz to, ovo je i jedina linija čiji je kompletni centralni deo nadzeman.

Bonus video:

02:41

Voz na baterijski pogon

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.