PUTINOVA NOVA NOĆNA MORA! UVEK SE DRŽALA SA STRANE, A SADA ZBOG NJE GORI SVET: Evo ko je zapravo udovica NAVALJNOG!
Julija Navaljna, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

BIOGRAFIJA

PUTINOVA NOVA NOĆNA MORA! UVEK SE DRŽALA SA STRANE, A SADA ZBOG NJE GORI SVET: Evo ko je zapravo udovica NAVALJNOG!

Julija Navaljna se uvek se držala sa strane, insistirajući da je njena glavna uloga da bude supruga i majka, a ne političarka

Objavljeno:

Julija Navaljna, supruga preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, poručila je da će nastaviti misiju svog muža i borbu za pravednu Rusiju. Ona je za smrt Navaljnog optužila ruskog predsednika Vladimira Putina, kome poručuje da će platiti za svoje zločine. Ko je Julija Navaljna?

Julija Navaljna se uvek se držala sa strane, insistirajući da je njena glavna uloga da bude supruga i majka, a ne političarka.

Ali, smrću njenog muža u petak i njenim strastvenim apelom na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, ona se pojavila kao glavna figura u opkoljenoj ruskoj opoziciji.

Aleksej Navaljni
foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

Uprkos svojoj pozadinskoj ulozi u prošlosti, Julija Navaljna je uvek bila podrška svom mužu i bila je ključna figura u njegovom izvođenju iz Rusije na hitno lečenje kada je otrovan nervnim agensom novičok 2020. godine.

Opisana je kao „prva dama“ ruske opozicije.

Prva dama ruske opozicije

Aleksej Navaljni je sam nedavno rekao da bez nje ne može da nastavi svoju sve očajniju borbu protiv Kremlja.

Njihova javna ljubavna priča i porodični život sa dvoje dece smatrani su inspiracijom za njihove pristalice.

Tada Julija Ambrosimova je rođena u Moskvi 1976. godine, kao ćerka uglednog naučnika Borisa Ambrosimova.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljnifoto: EPA-EFE/YEVGENY FELDMAN

Diplomirala je ekonomiju, imala je karijeru u bankarstvu, ali je napustila posao da bi odgajala njihovo dvoje dece kada je Aleksej postao istaknut opozicioni političar.

Upoznali su se na odmoru u Turskoj 1998. i venčali dve godine kasnije.

Nisam se udala za perspektivnog advokata ili opozicionog lidera. Udala sam se za mladića po imenu Aleksej“, rekla je ona za ruski nedeljnik Sobesednik 2020. godine.

Čini se da je Julija delila Aleksejevu politiku od samog početka, jer su 2000-ih oboje bili članovi liberalne partije Jabloko.

Ali, vodila je relativno privatan život sve do trovanja svog muža 2020. godine.

Julija je spasila život Navaljnom

Kada se u avgustu te godine razboleo u sibirskom gradu Omsku, ona je direktno pisala predsedniku Putinu, tražeći da bude pušten na lečenje u Nemačku.

Julija Navaljni
foto: KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia

„Svakog trenutka kada smo bili tamo, mislila sam da moram da ga izvučem“, rekla je je tada Julija Navaljna.

Navaljni je uspeo da pobegne iz Rusije, uz pomoć nemačke dobrotvorne organizacije.

Julija se vratila sa njim u Moskvu nekoliko meseci kasnije i on je odmah uhapšen. Ostatak svog života proveo je iza rešetaka.

Bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol, koji je Juliju nazvao „principijelnom i neustrašivom“, rekao je da će biti ogromnog pritiska na nju da igra javnu ulogu i da ima „sve akreditive“.

„Navaljni ne bi mogao da ima boljeg partnera u životu od Julije Navaljne. Ona deli njegova uverenja, njegovu hrabrost, njegovu neustrašivost. Ona je takođe podigla i zaštitila njihovo dvoje dece na način koji je izazvao duboko divljenje među pristalicama demokratije u Rusiji. Bez sumnje, Julija je spasila život svom mužu“, rekao je on za američku mrežu NBC.

Julija Navaljna kao opozicioni lider

Navaljna je nedavno rekla da neće slediti put Svetlane Tihanovske, beloruske opozicione liderke u egzilu koja je postala predsednički kandidat nakon što je njen muž zatvoren uoči izbora 2020. Smatra se da je Tihanovska pobedila na izborima koji su bili namešteni u korist aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Ali, njen govor u Minhenu i naknadno obraćanje pristalicama na društvenim mrežama, sugerišu da se možda predomislila.

„Ono što nam treba je slobodna, mirna i srećna Rusija. Čudesna Rusija budućnosti o kojoj je moj muž toliko sanjao. To je zemlja koju želim da izgradim zajedno sa vama. Zemlja koju je zamislio Aleksej Navaljni. To je jedini način – nijedan drugi – na koji nezamisliva žrtva koju je podneo neće biti uzaludna“, poručila je ona i dodala da će uskoro doći dan kada će Vladimir Putin odgovarati za smrt njenog muža.

Bonus video: KOME NAJVIŠE ODGOVARA SMRT NAVALJNOG? Ignjatović izneo šok tvrdnje: Žele da svet poveruje da PUTIN UBIJA SVE KO MU STANE NA PUT

04:51

KOME NAJVIŠE ODGOVARA SMRT NAVALJNOG? Ignjatović izneo šok tvrdnje: Žele da svet poveruje da PUTIN UBIJA SVE KO MU STANE NA PUT

(Espreso/Nova.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.