ORBANU SE SPREMA HAOS, OVO ĆE SE ODIGRATI ZA SAMO 2 DANA: Mađar na PAKLENIM MUKAMA, šta li će SAMO SADA?
Viktor Orban, Foto: Profimedia

GORUĆA TEMA

ORBANU SE SPREMA HAOS, OVO ĆE SE ODIGRATI ZA SAMO 2 DANA: Mađar na PAKLENIM MUKAMA, šta li će SAMO SADA?

Oglasila se američka ambasada u Budimpešti

Objavljeno:

Dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiće Mađarsku u nedelju da bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze, saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

Ambasada je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima „strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska“, objavio je Rojters.

„Pristupanje Švedske NATO-u je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini, rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO-a koja nije ratifikovala švedski zahtev. Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u maju 2022. godine, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da njegova vlada podržava ulazak Švedske u NATO, ali da se tome protivi mađarski parlament, navodi Rojters.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Zahtev Švedske za članstvo u NATO-u mogao bi biti ratifikovan kada se mađarski parlament ponovo sastane krajem februara, saopštila je poslanička grupa vladajuće stranke Fides.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u sredu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtev Švedske za članstvo u NATO-u.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.