"OVDE BI SE MRTAV KONJ SMRZNUO ZA 15 MINUTA": Ovo je ozloglašeni zatvor u kome je Navaljni umro! (VIDEO)
Aleksej Navaljni, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

SUROVI USLOVI...

"OVDE BI SE MRTAV KONJ SMRZNUO ZA 15 MINUTA": Ovo je ozloglašeni zatvor u kome je Navaljni umro! (VIDEO)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je danas u jednom od najstrožih zatvora u Rusiji

Objavljeno:

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je danas u zatvoru koji se smatra jednim od najstrožih u Rusiji i u kojem je najveći broj zatvorenika osuđen za teške zločine.

Navaljni (47), jedan od najistaknutijih i najupornijih Putinovih kritičara, držan je u zatvoru oko 40 milja severno od Arktičkog kruga gde je osuđen na 19 godina pod "posebnim režimom“. Na snimku iz zatvora u januaru, Navaljni je bio vidno mršav i obrijane glave.

On je početkom prošlog decembra nestao iz zatvora u oblasti Vladimir gde je služio 30-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru, što je sam nazvao političkom odmazdom zbog vođenja opozicije 2010-ih. Nije očekivao da će ga pustiti iz zatvora za vreme Putinovog života.

Kad je u avgustu 2023. osuđen na 19 godina zatvora u maksimalno obezbeđenoj koloniji, rekao je da “broj godina nije važan”.

- Savršeno razumem da, kao i mnogi politički zatvorenici, sedim na doživotnoj robiji. Gde se život meri trajanjem mog života ili života ovog režima - naveo je Navaljni u saopštenju.

U kom je zatvoru bio Navaljni?

Navaljni je neposredno pre Božića prebačen u zatvor severno od Arktičkog kruga, u zatvorsku koloniju IK-3 u Harpu, u sibirskom regionu Jamal-Nenec, oko 1.900 kilometara severoistočno od Moskve.

Takozvani "Polarni vuk" smatra se jednim od najstrožih zatvora u Rusiji gde je najveći broj zatvorenika osuđen za teške zločine.

Zime su tamo oštre, sa temperaturama koje su u januaru bile skoro -30. U objavi na platformi "Telegram", Navaljni je početkom januara rekao da je stavljen u kažnjeničku ćeliju zbog lošeg vladanja čim je napustio karantin u takozvanoj zatvorskoj koloniji "Polarni vuk".

- Još uvek nije bilo hladnije od minus 32 stepena. Ništa ne okrepljuje kao šetnja Jamalom u 6:30 ujutru - poručio je Navaljni u sarkastičnoj objavi.

"Mrtav konj bi se smrznuo, treba nam prženi slon"

Objavio je i sliku dvorišta u kojem se šeta, gde se može uočiti betonski zid sa metalnim šipkama na vrhu. Navaljni je spomenuo scenu u filmu "Povratnik" iz 2015. u kojoj se Leonardo di Kaprio skriva u lešini konja, prenosi Rojters.

Mislim da to ovde ne bi uspelo. Mrtav konj bi se smrznuo za 15 minuta. Ovde nam treba vruć, prženi slon - dodao je Navaljni.

Navaljni je prošlog avgusta osuđen na 19 godina zatvora zbog stvaranja ekstremističke zajednice, finansiranja ekstremističkih aktivnosti i niza drugih zločina, a već je služio 11,5 godina kazne u ustanovi sa maksimalnim obezbeđenjem zbog prevare i drugih optužbi koje negira.

Njegove pristalice su tvrdile da su hapšenje i zatvaranje Navaljnog, koji ima ozbiljne zdravstvene probleme, politički motivisani pokušaj da se uguši svaka kritika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bonus video:

00:31

OGLASIO SE ZVANIČNIK KREMLJA! Peskov: Nemamo informaciju od čega je umro Navaljni

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.