SREĆA GA NIJE DUGO SLUŽILA! Posle 500 dana kako je stao na presto saznao da ima RAK, a sada mu ostaje SAMO JEDNO
Kralj Čarls III, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

ne da mu se

SREĆA GA NIJE DUGO SLUŽILA! Posle 500 dana kako je stao na presto saznao da ima RAK, a sada mu ostaje SAMO JEDNO

Kralj Čarls III trenutno izgleda kao vladar sa najmanje sreće

Objavljeno:

Prošlo je devet meseci otkako je kralj Čarls stao na britanski presto, odnosno devet meseci od njegovog krunisanja u Londonu i 15 meseci nakon što je stupio na dužnost, a sinoć je saopšteno da monarh boluje od raka. Sin Elizabete II dugo je čekao da preuzme krunu, ali nije žurio. Nasledstvo trona u monarhiji ima izuzetno tužnu stranu, najčešće se presto dobije nakon smrti roditelja, pa je to za novog vladara ujedno i najtužniji i važan dan. Kako se to život poigrao sa Čarlsom?

Kralj Čarls nikada nije žurio da stane na presto, suprotno zapletu sapunice "The Crown". Nije sebe smatrao "starateljskim" monarhom. Kao što je rekao jednom bliskom prijatelju ubrzo nakon što je stupio na dužnost u septembru 2022: "Uvek sam se pitao hoće li ikada doći taj trenutak, ali nisam želeo da se to desi ni minut pre. I sada znam šta treba da radim".

Očekuje se da će Čarls III slediti moto svoje majke za krizne situacije - bez panike. Podsetimo, Elizabeta II bila je na britanska kraljica duže od sedam decenija što ju je činilo najdugovečnijim monarhom.

Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta IIfoto: Profimedia

Daily mail piše da je Čarls obavljao svoje dužnosti toliko dobro da je to postalo uobičajeno, kao što je bio slučaj i sa pokojnom kraljicom koja je na presto došla nakon borbe svog oca Džordža Vi sa rakom, kasnih četrdesetih i ranih pedesetih.

Dve stvari su ipak drugačije danas: razvoj medicine i njegova spremnost da otvoreno govori o bolesti koja će u nekom trenutku dotaći živote nekih, ako ne i većine, njegovih podanika.

Britanci podsećaju i na njegovo obraćanje naciji samo dan nakon smrti Elizabete II: "Kao što je sama kraljica učinila sa tako nepokolebljivom odanošću, i ja sada svečano obećavam da, kroz preostalo vreme koje mi Bog daje, podržavam ustavna načela u srcu naše nacije...".

Izvori kažu da se Čarls istim tempom bavi papirologijom kao i ranije. Ostale dužnosti odložene su zbog straha lekara i njegovih voljenih da se u međuvremenu ne razboli od još neke bolesti odnosno ne bude izložen riziku od zaraze na velikim skupovima. Očekuje se ponavljanje određenih protokola iz pandemije kovida.

Kralj Čarls III
Kralj Čarls IIIfoto: PA-EFE/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL

Još 14 nacija izvan Ujedinjenog Kraljevstva brinu za svog šefa države, da ne spominjemo prekomorske teritorije od Gibraltara do Folklanda. Postoji mnogo mehanizama za prilagođavanje ustavnog mehanizma prema potrebi, počevši od državnih savetnika, pri čemu dva imenovana kraljevska zamenika iz grupe od sedam ljudi deluje u ime bolesnog ili odsutnog monarha. To se proteže sve do regentstva u slučaju nesposobnosti šefa države da obavlja funkciju.

Sinoćnja izjava o dijagnozi bila u potpunosti u skladu sa njegovom dosadašnjom vladavinom: veći nivo transparentnosti, pomak prema onome što njegovi saradnici nazivaju "neslužbena formalnost".

Nade se polažu u njegov stoicizam, naviku da teže podnosi manje nego veće probleme i zdrav način ishrane. Kao i podršku kraljice Kamile koja je "njegova stana", kako piše Daily mail.

Kraljevska porodica uskladiće plan obaveza u skladu sa novom situacijom baš kao što je urađeno kada je kralj bio dečak, a raspored dužnosti Džordža Vi iznenada preokrenula bolest.

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

(Espreso/ Blic Žena/ J.M/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.