TRI DEVOJČICE UMRLE ZBOG STRAVIČNOG RITUALA, DA LI JE MOGUĆE DA SE OVO RADI? Nesrećnu decu OSAKATILI, pa...
Pleme, Foto: Souleymane Ag Anara / AFP / Profimedia

JEZIVO

TRI DEVOJČICE UMRLE ZBOG STRAVIČNOG RITUALA, DA LI JE MOGUĆE DA SE OVO RADI? Nesrećnu decu OSAKATILI, pa...

Tri devojčice umrle posle FGM rituala u Sijera Leoneu

Objavljeno:

Tri devojčice umrle su u Sijera Leoneu zbog rituala sakaćenja ženskih genitalija (FGM), a roditelji dece i oni koji su izvršili postupak su u policijskom pritvoru, saopštila je Aminata Koroma, izvršni sekretar Foruma protiv štetnih praksi (FAHP), organizacije koja radi na okončanju te prakse u Sijera Leoneu.

Sakaćenje ženskih genitalija, iliti skraćeno FGM, namerno je obrezivanje ili odstranjivanje spoljnih ženskih genitalija.

Policija istražuje smrt 12-godišnje Adamsai Sesai, 13-godišnje Salamatu Džaloh i 17-godišnje Kadiatu Bangura koje su prošlog meseca preminule tokom obreda inicijacije na severozapadu Sijera Leoneoa.

Prema rečima Korome, roditelji u Sijera Leoneu za ceremoniju koja traje oko tri nedelje izdvajaju između 300 i 400 dolara.

FAHP lobira za zakon koji bi FGM označio kao krivično delo i radi na promociji alternativnih obreda koji bi zamenili sadašnju praksu.

Prošle godine organizacija je u tri okruga pokrenula ceremonije inicijacije bez FGM rituala, a nada se da će ih ove godine proširiti na još dva okruga.

Uprkos pozivima aktivista i zagovornika ljudskih prava da ova praksa bude označena kao krivično delo, ona je i dalje legalna u Sijera Leoneu.

Nacionalna anketa iz 2019. godine pokazala je da je 83 odsto žena bilo podvrgnuto FGM, što je blagi pad u odnosu na 90 odsto, koliko žena je bilo podvrgnuto toj praksi pre 11 godina.

"Potpuno je neprihvatljivo da, uprkos tome što žene i devojke nastavljaju da umiru od FGM u Sijera Leoneu, ostaje potpuna apatija vlade i nespremnost da se preduzmu neophodne akcije za sprečavanje ovakvih smrti ili zabranu prakse", izjavila je Dinia Srinivasan iz organizacije “Jednakost sada”.

Pleme
Plemefoto: Profimedia

U južnom delu Sijera Leonea, u okrugu Bronte, pre tri godine je od komplikacija posle FGM rituala preminula 21-godišnja Maserai Sei.

Osoba koja je sprovodila ritual optužena je za ubistvo iz nehata, ali je slučaj odbačen zbog greške u medicinskom izveštaju o smrti devojke.

Iako su Ujedinjene nacije još 2012. godine donele rezoluciju o zabrani FGM rituala, on se još uvek praktikuje u oko 30 zemalja, navodi Gardijan.

Prema trenutnim procenama, najmanje 200 miliona žena i devojčica širom sveta podvrgnuto je FGM ritualu.

Bonus video:

01:05

NAROD SE UPOZORAVA DA VEČERAS PRIPAZI SVOJU DECU! Sektolog o Noći veštica: Paganski ritual, poštovanje kulta mrtvih predaka

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.