ŠTA SE TO DEŠAVA U TEKSASU?
Igl Pas u Teksasu, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

DRAMA

ŠTA SE TO DEŠAVA U TEKSASU?

Amerika u klinču zbog sukoba između savezne i državne vlade

Objavljeno: 14:43h

Igl Pas u Teksasu postao je žarište sukoba između Teksasa i saveznih vlasti oko toga kako da se izbore sa migrantskom krizom i ko ima jurisdikciju nad tim delom američko-meksičke granice.

Pojedini republikanci usudili su se da ovaj neobičan sukob savezne i državne vlade nazove "građanskim ratom u povoju", a dok traju sukobi sve veći broj migranata prelazi preko južne granice - što će sigurno biti glavni problem u ovogodišnjoj predsedničkoj trci.

Sukob se intenzivirao 10. januara kada su teksaške vlasti blokirale agente američke granične patrole iz oblasti od 2,5 milje u Igl Pasu, gde je došlo do porasta prelaza migranata. Ovo područje uključuje Šelbi park, gradski park na Rio Grandeu koji je sada ograđen kapijama i žilet-žicom – što ometa pristup graničnoj patroli.

Dva dana kasnije nakon što je vojno odeljenje Teksasa "zauzelo i obezbedilo Šelbi park", dvoje dece i majka udavili su se u obližnjem delu Rio Grandea. Sada se zvaničnici Teksasa i SAD međusobno optužuju da su doprineli okolnostima oko tragedije.

Potraga, Rečna policija, Dunav, Ada Huja
foto: Nenad Kostić

Kako je sve počelo?

U sredu, 10. januara nacionalna garda Teksasa blokirala je graničnu patrolu i nije dozvolila da rasporedi opremu za nadzor u Šelpi parku, tako bar kaže Robert Denli, glavni koordinator američke carine i zaštite na granice za region Del Rio.

Istovremeno, Teksas je zabranio graničnim patrolama da uđu u prostor oko granice, tvrdi izvor upoznat sa operacijom za CNN. U to vreme državne vlasti su počele da podižu žilet-žicu, ogradu i kapije kako bi zatvorili pristup Šelbi parku, susednom golf terenu i oblasti ispod mosta za ulazak u luku koju su federalni agenti koristili kao čekaonicu za migrante.

Petak, 12. januar

Oko 20. časova Nacionalni intistut Meksia za migracije saznao je za utapanje žene i njeno dvoje dece, kojese dogodilo u Šelbi parku kod prilaza za brodova. Sat vremena kasnije supervizor granične patrole iz stanice Igl Pas obavešten je o utapanjima, navodi se u izveštaju Denlija, koji je predat američkom vrhovnom sudu.

Meksički Institut za migracije takođe je rekao graničnoj patroli da je još dvoje migranata bilo ugrožena na američkoj strani Rio Granda, u blizini prilaza za brodove u Šelbi parku.

"Vd supervizora granične patrole reagovao je na ulaznoj kapiji u parku Šelbi, koja je bila zatvorena po njegovom dolasku. Sa spoljne strane kapije, vršilac dužnosti nadzornika granične patrole obavestio je trojicu gardista iz Nacionalne garde Teksasa (TNG) kroz kapiju da su se tri migranta udavila ranije uveče, a dvojica su bila u nevolji na američkoj strani reke“, napisao je Denli.

Kapija je, kako je naveo Denli, bila zatvorena dok se odvijao razgovor.

"Gardisti TNG-a su preko kapije obavestili vršioca dužnosti nadzornog agenta granične patrole da im je naređeno da ne puštaju graničnu patrolu kroz kapiju ili da graničnoj patroli daju pristup Šelbi parku", naveo je Denli.

Tada je supervizor granične patrole tražio da razgovara sa supervizorom gardista TNG-a i ponovio informaciju da su se tri migranta ranije udavila i da su još dva lica ugrožena na američkoj strani Rio Granda.

"Narednik straže je navodno rekao da graničnoj patroli nije dozvoljen pristup oblasti, 'čak ni u vanrednim situacijama'. Umesto toga, štabni narednik je poslao teksaške gardiste da istraže", napisao je Denli.

Subota, 13. januar

Meksički Nacionalni institu za migracije rekao je graničnoj patroli sektora Del Rio da je sedam migranata, u dve grupe, pokušalo prethodne noći da pređe Rio Grande, napisao je Denli.

U prvoj grupi bilo je pet migranata, majka i dvoje dece su se udavili, a drugo dvoje je spasila ekipa Instituta.

"Meksički zvaničnici su uspeli da izvuku tela majke i dece", naveo je Denli u izveštaju.

Drugu grupu činila su dvojica muškaraca koja su uspela da se domognu američke strane obale. Tu dvojicu spasle su meksičke vlasti.

Takođe, istog dana je Teksas odobrio graničnoj patroli da dođe do rampe za čamce na području Šelbi parka, ali uz ograničenja, tražili su informacije o svakom pripadniku granične patrole i dali su im ograničen pristup.

Ponedeljak, 15. januar

Agent granične patrole vozio se pristupnim putem unutar područja od otprilike 3 kilometra, napisao je Denli, ali je agenta zaustavio i ispitao pripadnik Nacionalne garde Teksasa. Istog dana je Bajdenova administracija poslala predmet vrhovnom sudu, u kojem se navode detalji utapanja migranata 12. januara.

Utapanje, kao i spasavanje druge dvoje migranata na američkom delu Rio Grandea od meksičkih vlasti "podvlače da je Teksas čvrst u svojim stalnim naporima da ostvari potpunu kontrolu nad granicom i zemljištem“ u toj oblasti "i da blokiraju pristup graničnoj patroli granici čak i u vanrednim okolnostima", napisala je administracija.

"Nemoguće je reći šta bi se moglo dogoditi da je granična patrola imala svoj raniji pristup tom području – uključujući i preko svojih kamiona za nadzor koji su pomagali u nadgledanju područja“, napisala je američka generalna advokatica Elizabet Prelogar u podnesku Vrhovnom sudu.

"Međutim, u najmanju ruku, granična patrola bi imala priliku da preduzme sve dostupne korake kako bi ispunila svoje odgovornosti i pomogla svojim kolegama u meksičkoj vladi u preduzimanju spasilačke misije. Teksas je to učinio nemogućim”, napisala je Prelogar i pozvala Vrhovni sud da interveniše.

Sreda, 17. januar

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD postavilo je ovaj datum kao krajnji rok kada vlasti Teksasa moraju da prekinu blokadu prolaza Igl Pas i dozvole federalnim agentima da nastave sa operacijama u toj oblasti.

Ako Teksas ne pristane da se povinuje do kraja dana, DHS je rekao da će "proslediti predmet Ministarstvu pravde na odgovarajuće mere".

Međutim, kancelarija državnog tužioca Teksasa Kena Pakstona je odgovorila, rekavši da se "Teksas neće predati".

U oštrom pismu na tri strane glavnom savetniku DHS-a, Pakston je opovrgao neke od tvrdnji savezne vlade kao "lažne". Pakston je rekao da agenti granične patrole zaista imaju pristup Šelbi parku da reaguju na hitne medicinske slučajeve.

"I te noći kada se troje migranata udavilo vojno odeljenje Teksasa nije sprečilo američku graničnu patrolu da uđe u Šelbi park i pokuša da spasi migrante koji su bili u nevolji", tvrdi Pakston.

Pakston dalje tvrdi da federalni agenti koji su bili na kapiji nisu ni imali čamac.

"Nisu ni tražili da uđu na osnovu medicinske hitnosti. Umesto toga, federalni agenti su rekli oficiru TMD-a da su meksički zvaničnici već izvukli tela i da je situacija pod kontrolom", stoji u pismo Pakstona.

Kako dalje navodi, teksaško obezbeđenje je svejedno sprovelo detaljnu potragu i potvrdilo da su meksičke vlasti izvukle tela utopljenih.

Istog tog dana su vlasti u Teksasu počele da hapse migrante u Šelbi parku i da ih optužuju za nelegalni ulazak, što su bila prva hapšenja migranata u državi otkako je Teksas preuzeo kontrolu nad tom zonom nedelju dana ranije, rekao je zvaničnik.

Ponedeljak, 22. januar

Vrhovni sud je glasao sa 5-4 da agenti granične patrole uklone bodljikavu žicu koju je podigao guverner Teksasa.

Teksas je prošle godine tužio da bi sprečio agente granične patrole da preseku bodljikavu žicu, rekavši da je to nezakonito uništavanje državne imovine i narušavanje bezbednosti.

Bodljikava žica u Teksasu
Bodljikava žica u Teksasu foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti pozdravilo je nalog Vrhovnog suda.

"Sprovođenje zakona o imigraciji je savezna odgovornost. Umesto da pomogne u smanjenju neregularnih migracija, država Teksas je samo otežala osoblju na prvoj liniji da radi svoj posao i primeni posledice po zakonu", rekao je portparol DHS-a i dodao "možemo da sprovodimo naše zakone i da ih primenjujemo bezbedno, humano i na uredan način".

Međutim, guverner Teksasa je rekao da se neće povući.

"Ovo nije kraj. Bodljikava žica u Teksasu je efektivan način da spreči ilegalne migracije koje Bajden podstiče", naveo je guverner Teksasa Greg Abot na društvenoj mreži X.

"Nastaviću da branimo ustavno pravo Teksasa da obezbeđuje granicu i spečiću Bajdenovu administraciju da uništava našu imovinu", dodao je Abot.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Profimedia

Šta se dalje dešavalo?

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost poslalo je 23. januara pismo državnom tužiocu Teksasa ponavljajući zahtev savezne vlade da državne vlasti u potpunosti ponovo otvore područje Šelbi parka za agente granične patrole.

Ovog puta, generalni savetnik DHS-a citirao je odluku Vrhovnog suda koja dozvoljava saveznim vlastima da preseku ili uklone žicu i tvrdio da ima zakonsko pravo da pristupi spornim oblastima u Igl Pasu.

"U skladu sa saveznim zakonom koji omogućava američkoj vladi da dosudi imovinska prava koja su neophodna za kontrolu i čuvanje granica Sjedinjenih Država, Ministarstvo je 2008. steklo trajne interese za nekretnine u i oko Igl Pasa kako bi podržalo izgradnju i održavanje graničnih barijera u i oko oblasti Šelbi parka", napisao je DHS Pakstonu.

Sreda, 24. januar

Tim CNN-a u Igl Pasu bio je svedok kako su pripadnici Nacionalne garde Teksasa postavili još ograda i bodljikave žice u oblasti Šelbi parka. Žica je držala i migrante i graničnu patrolu van tog područja.

Savezna vlada nema neposredne planove za masovno uklanjanje žice u oblasti Igl Pasa osim ako se situacija drastično ne promeni ili ako ne dođe do vanrednog stanja, rekao je za CNN izvor za sprovođenje zakona upoznat sa operacijama.

"Međutim, nakon presude Vrhovnog suda, federalne vlasti će iseći i skloniti bodljikavu žicu po potrebi za sprovođenje zakona o imigraciji i u slučaju hitnih medicinskih slučajeva", rekao je izvor.

Drugi izvor CNN-a rekao je da su federalni agenti spremni da probiju ogradu kako bi pružili pomoć svakom pojedincu u nevolji ili ako se na drugi način smatra "operativno neophodnim".

Istog dana je guverner Teksasa izdao saopštenje u kojem optužuje Bajdena da nije ispunio svoju ustavnu dužnost da zaštiti granice nacije.

"Rasipanjem dolara poreskih obveznika da bi otvorio graničnu bezbednosnu infrastrukturu Teksasa, predsednik Bajden je odvukao ilegalne imigrante sa 28 legalnih ulaznih tačaka duž južne granice ove države – mostova na kojima se niko ne davi – u opasne vode Rio Grandea“, napisao je Abot.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Profimedia

Petak, 26. januar

Ovo je bio drugi rok koji je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost postavilo Teksasu da pristane na potpuno ponovno otvaranje spornih delova područja Šelbi parka za agente federalne granične patrole.

"Do 26. januara 2024, molimo vas da potvrdite da će država američkoj graničnoj patroli omogućiti pristup“, napisao je generalni savetnik DHS Džonatan E. Mejer u pismu Pakstonu.

"Ako država odbije traženi pristup delimično, ali ne u celini, navedite koji pristup nameravate da odbijete", naveo je.

Bonus video:

13:15

AMERIKA JE OBUSTAVILA POMOĆ UKRAJINI ZBOG OVOGA! Stručnjaci: Evropa će biti u sve većim problemima, SVE JE SADA U RUKAMA MOSKVE

(Espreso/ Telegraf/ Ivana Nikolić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.